Nieuwe bajesbootklanten

Waarschijnlijk herbergen de Zaanse bajesboten vanaf morgen een hele nieuwe categorie gevangenen. Officieel, zo door Justitie afgesproken met de gemeente Zaanstad, zitten er alleen ‘illegalen’ vast op de detentiepontons in de Zaandamse Isaac Baarthaven. Maar het lijkt er op dat er morgen een groep van enkele tientallen krakers en/of -sympathisanten wordt opgesloten op de detentiepontons. De reden? Na hun arrestatie in Amsterdam afgelopen dinsdag, bij een solidariteitsbetoging voor een te ontruimen kraakpand, weigerden ze hun naam- en adresgegevens aan de politie te verstrekken. Dat is in Nederland nog altijd een goed recht: een verdachte hoeft niet mee te werken aan de eigen veroordeling. Daarop besloot de politie, naar eigen zeggen met goedkeuring van een hulpofficier van justitie, 24 arrestanten te beschouwen als illegale vreemdelingen en ze in vreemdelingendetentie te zetten. Volgens hun advocaat betekent dit waarschijnlijk dat ze morgen in de Zaandamse bajesboten worden opgesloten. Volgens deze Corrien Ullersma spreken de meesten van hen ‘glashelder Nederlands’. “Het merendeel kan uitstekend Sinterklaas Kapoentje zingen”, zegt ze vandaag in de Volkskrant. 

Merkwaardig. Niet alleen omdat er opnieuw oude afspraken worden geschonden met de gemeente Zaanstad (er zouden op de boten alleen mensen worden opgesloten van wie was aangetoond dat ze illegaal in Nederland verbleven). Maar ook omdat politie en Justitie deze opsluiting gebruiken als pressiemiddel om alsnog namen en adressen af te dwingen.  Basisregel in het internationale recht is dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Door mensen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om te demonstreren voor onbepaalde tijd gevangen te zetten als illegaal gebeurt het omgekeerde. Eens zien hoe lang het duurt voor de rechter of politici met gezond verstand hier een eind aan maken.

Update (15.00 uur): Van de 24 gevangenen schijnen er nog 10-15 vast te zitten. De anderen hebben alsnog hun identiteit onthuld en zijn vrijgelaten. Een aantal van de resterende arrestanten zou niet morgen, maar al vandaag naar de Zaandamse boten worden vervoerd. 

Poster uit 2009

0 gedachten over “Nieuwe bajesbootklanten”

  1. Exemplarisch hoe we tegenwoordig omgaan en denken over medemensen.

   Alles wat anders is verdient het minstens om compleet kapot gemaakt te worden. En op een dag kom je er achter dat je aleen over bent gebleven met je aggresieve intolerantie….

 1. Gebeurd al een tijdje. Ben blij dat er nog iemand hier kritiek op heeft in deze tijden.
  Meeste mensen reageren als Joh den Doper, en vinden het normaal dat vreedzame demonstranten worden neergeknuppeld, mishandeld en zonder aanklacht worden vastgehouden en zelfs naar vreemdelingendetentie worden gebracht….

 2. Interessant, dit betekent dat degene die normaal voor de poorten van dit Complex Demonstreren uit solidariteit met de gevangen “illegalen” nu geheel verzorgt binnen de muren van deze onheils plek uitgebreid alles in kaart kunnen brengen. Van beveiliging tot regelmaat van diensten en de dagbesteding. Tevens een unieke kans om Contacten met de mensen binnen aan te gaan en toekomstige acties beter af te stemmen op de mensen die er normaliter vast zitten! lex Demonstreren uit solidariteit met de gevangen “illegalen” nu geheel verzorgt binnen de muren van deze onheils plek uitgebreid alles in kaart kunnen brengen. Van beveiliging tot regelmaat van diensten en de dagbesteding. Tevens een unieke kans om Contacten met de mensen binnen aan te gaan en toekomstige acties beter af te stemmen op de mensen die er normaliter vast zitten!

 3. Dirk v.d. Sterren

  Het is gebeurt 7 van de krakers zitten nu in Zaandam en de overige *(5 stuks) die hun identiteit niet willen prijsgeven worden maandag richting Zaandam-zuid gebracht.
  Zal wel even wennen zijn voor sommigen van die jongens krijgen ze 3x per dag eten en een cel met tv en douche.
  Zoveel luxe zal voor velen van de kraakbeweging wel helemaal nieuw zijn.
  Wat mij wel opvalt is dat de media er relatief weinig ruchtbaarheid aan geeft.
  Komt dit door dat de justitiële mallemolen dit tegenhoudt??
  Of interesseert de gewone burger die PVV of VVD stemt het niet?
  Zal mij benieuwen of er nog acties van de kraakbeweging komen bij de detentieboten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *