Soeters vs. Van Winden

Zouden ze het al hebben bijgelegd, Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters en Wilfried van Winden? De laatste meldde vorig jaar in een vakblad dat hij de bedenker was van de gestapelde Zaanse huisjes die nu hotel Inntel vormen (u weet wel, tegenover het Zaandamse NS-station). Daarop ontplofte Soeters. “Diefstal op klaarlichte dag”, riep hij in een persbericht. “Van Winden is slechts de uitvoerend muzikant.” Hij, Sjoerd Soeters, had het gelauwerde hotel bedacht en niemand anders. Van Winden had het alleen helpen bouwen.

Enfin, de ruzie was compleet en schijnbaar niet meer bij te leggen.

Nu was ik laatst in Macedonië. En zie, daar worden al jarenlang ontwerpen gemaakt van gestapelde huisjes in verschillende kleuren. Ze worden er zelfs verkocht als kunst. En ik kan me vergissen, maar een aantal van die ontwerpen lijkt verdacht veel op het Zaandamse Inntel-hotel. Dat roept de vraag wie er de afgelopen jaren in Macedonië is geweest: Sjoerd Soeters of Wilfried van Winden?

 Macedonische architectuur

0 gedachten over “Soeters vs. Van Winden”

  1. Maakt het wat uit wie gelijk heeft? Beter goed gejat dan slecht nagemaakt. De gestapelde Zaanse huisjes van hotel Inntell vind je mooi of niet. Aandacht krijgt dat gebouw vanuit alle windstreken. Laten die Soeters en Van Winden maar bekvechten over wie van de twee de bedenker is. Zo’n schilderij uit Macedonië met huisjes op elkaar misstaat niet op het kantoor van de heren. En die prenten zijn vast niet duur. Twee halen, één betalen? Ja? Geef ieder een schilderij en de mannenbroeders hebben niets meer om over te kibbelen. Intussen zitten de inwoners van Zaandam opgescheept met een pand dat protserig is en slecht samengaat met Zaanse nuchterheid.

    1. Ik vind ‘m wel mooi, Willem. De overtreffende trap van de Efteling, best komisch. En inderdaad, een publiekstrekker van jewelste.

  2. Architect Sjoerd Soeters bedacht overal karakteristieke houten huisjes met puntdak en krullende daklijsten. Trek ik het nog wel zo veel Zaanse identiteit? .Toen de architect Sjoerd Soeters tien jaar geleden voor het eerst het westelijk deel van het centrum van Zaandam bezocht wist hij een ding zeker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *