Website joodse Zaankanters

Enkele jaren geleden begonnen Pim Ligtvoet en ondergetekende met het bouwen van een website over de joodse bevolking in de Zaanstreek. Preciezer gezegd: een site die de lotgevallen weergeeft van zowel de joden die hier rond 1940 leefden als van de joodse onderduikers in de Zaanstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle Zaans-joodse inwoners van destijds kregen een eigen lemma, waar mogelijk begeleid door illustraties. Hun namen waren bekend, dus dat overzicht is inmiddels compleet.

Dat laatste kan niet worden gezegd van de joodse onderduikers. Nog steeds krijgen of vinden we nieuwe namen van mensen die zich in deze regio verscholen om te ontsnappen aan de Endlösung. Enkele weken geleden ontvingen we de 399-ste naam en het eind lijkt nog niet in zicht. Het toont eens temeer aan hoeveel verzet er in de Zaanstreek bestond tegen de nazi’s.

Een recente aanvulling betreft de jonge onderduiker Arno Salomons. Vandaag is het precies 68 jaar geleden dat  Elsje de Jong, Philip Pool, Marcus van Santen en Rebecca Smit (om maar een paar met de Zaanstreek verbonden joodse slachtoffers te noemen) in Sobibor werden vergast. Het zijn enkele willekeurige slachtoffers en een willekeurige, net als Arno. Lees en huiver.

afbeelding 2 Pool (Philip/Flip)

Naoorlogse aanmaning voor de weduwe Pool van de uiterst meelevende Belastingdienst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *