VVD-fails

Fraaie opsomming door Remine Alberts, in de Volkskrant van afgelopen vrijdag. “Landsbanki gaat ons 78 miljoen kosten. In het Wieringerrandmeer, dat niet wordt aangelegd, hebben we minstens 35 miljoen gepompt en private partners komen nog met schadeclaims. Het bedrijventerrein Distriport bij Hoorn heeft al 24 miljoen gekost, maar er staat niks.” En dan is er ook nog een woningbouwproject in Wognum waarin de provincie Noord-Holland 1 miljoen euro stak, maar waarvan niets terechtkwam. Allemaal de schuld van feestliberaal Ton Hooijmaijers. Dat wil zeggen, hij heeft de schijn meer dan tegen, maar het onderzoek naar zijn handel en wandel is nog maar net begonnen. “En dit is dan een politicus van een partij die altijd zo goed weet dat links de belastingbetaler op kosten jaagt”, verzuchtte SP-Statenlid Alberts. Inderdaad, denk daar nog maar eens aan wanneer u de provincie vraagt om subsidie voor een leefbaarheids- of milieuproject en te horen krijgt dat het geld helaas op is. 

Als het gaat om gesjoemel met geld of papieren valt verdomd vaak de naam van een prominente VVD’er. Neem de bank van Dirk Scheringa. Gerrit Zalm, Frank de Grave, Ed Nijpels en Robin Linschoten zaten in de DSB-top. VVD’er Job Klaassen stapte enkele maanden geleden op als provinciebestuurder, nadat uitkwam dat hij zijn cv had verfraaid met niet-bestaande diploma’s. Het liberale oud-Kamerlid Patricia Remak draaide de cel in wegens wachtgeldfraude. Om er maar een paar uit te pikken. De partij die keer op keer hamert op een keiharde aanpak van uitkeringsfraudeurs had en heeft flink wat actieve leden met boter op het hoofd. Het zou mooi zijn als er eens een handzaam overzicht werd gemaakt van alle VVD-vertegenwoordigers die de afgelopen vijf jaar op grove wijze de wet overtraden ten bate van het eigen gewin. Wie doet?

Update (21-7-2011): En we hebben er weer één. Het Drentse VVD-Statenlid Berthold Ziengs is opgestapt omdat hij wordt verdacht van fraude. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Ziengs de Belastingdienst voor tonnen getild. 

Update (28-7-2011): Tegen de voormalige VVD-politicus Sjoerd Swane (tot 2007 fractievoorzitter in Maarssen, daarvoor wethouder en tevens VVD-Statenlid) is op 26 juli 2011 drie jaar cel geëist. Het OM verdenkt hem van corruptie, fraude en belastingontduiking tussen 1999 en 2007. “Swane is momenteel spoorloos”, aldus de Volkskrant.

Update (20-8-2011): De voormalige Schiedamse burgemeester Wilma Verver is voor de zoveelste keer in opspraak, nu naar buiten komt dat deze VVD’ster zich niet alleen schuldig maakte aan nepotisme, maar ook heel veel gemeenschapsgeld aanwendde ten eigen bate.

Update (3-10-2011): VVD-senator Jos van Rey wekt de schijn in zijn eerdere functie als wethouder vriendjespolitiek en belangenverstrengeling als normale werkzaamheden te hebben beschouwd.  

Update (16-11-2011): Het Amsterdamse VVD-raadslid Frank van Dalen blijkt een illegaal hotel te leiden. Eerder al zou onder zijn voorzitterschap het COC-Nederland een tekort hebben opgebouwd van meer dan €1.000.000,-.

Update (23-1-2012): VVD-wethouder Rob Metz stapt op nadat is gebleken dat hij de raad onvolledig en onjuist heeft ingelicht over dubieuze grondtransacties.

Ton Hooijmaijers met zijn spaarvarken

0 gedachten over “VVD-fails”

  1. Niet om vrolijk van te worden. Maar wat ik mis zijn andere fails. In mijn beleving zitten juist de meeste problemen bij PvdA politici. Oververtegenwoordigd in woningbouwcorporaties etc. Mijn grootste persoonlijke teleurstelling daarbij was de ommezwaai van Wim Kok toen hij eenmaal op het commissariaatspluche zat. Ik denk dat de oorzaak voor een deel zit in het ontbreken van een zelfreinigend mechanisme. Daarnaast worden veel mensen politicus (en je ziet ze partijbreed al op hun 18e aanschuiven bij de politiee jongerenorganisaties) omdat ze een politieke carriere ambieren – wetend dat die ze meer perks gaan brengen dan zij op hun eigen kwaliteiten in het bedrijfsleven op de ambtenarij bij elkaar kunnen verdienen. Daarnaast word ik doodmoe van het adagium: “eens een beetje bekend politicus, altijd verzekerd van baan en invloed”. De zorg- en adviescolleges, onderzoekscommissies, (overheids)commissariaten en andere zijn volledig onterecht overbevolkt if not geannexeerd door (oud) politici waarbij staat van verdienste voor de maatschappij nauwelijks telt, maar wel het “ons kent ons” systeem binnen de partij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *