Fort Benoorden

Aan de randen van Zaanstad liggen een paar onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Op de stadsgrens bevinden zich Fort Krommeniedijk (Lagendijk 22, Uitgeest), een door water omgeven verdedigingswerk in de polder, en Fort aan den Ham (Busch en Dam 13, Uitgeest), waarin zich een oorlogsmuseum bevindt. In de Assendelver Zeedijk zitten verder drie buskruitmagazijnen uit de negentiende eeuw. De hele Stelling is al jaren geleden benoemd tot Unesco-Werelderfgoed, een keurmerk dat optimale garantie moet bieden tegen verloedering en aantasting. Zou je denken.

In ons buurdorp Spaarndam, aan de andere kant van het Noordzeekanaal, weten ze inmiddels beter. Het recreatieschap Spaarnwoude komt geld tekort en wil dat nu compenseren door van Fort Benoorden en het achterliggende bos een Landal GreenParks te maken. De actievoerders tegen deze plannen -zo ongeveer heel Spaarndam- betogen dat dit stukje Stelling op allerlei manieren beschermd wordt en er dus nooit een vakantiepark kan en mag komen. Dat is mooi, zulke actiebereidheid, maar onder dit kabinet is er geen enkele garantie op succes.

Hopelijk wordt het geen trend dat gemeenten of recreatieschappen plannen gaan maken om ‘hun’ Stellingforten te commercialiseren. In de directe omgeving van Zaanstad is het gelukkig nog niet zover. Laten we dat vooral zo houden.

Fort Benoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *