Ikea in Zaandam

Op 6 juni bereikten de gemeente Zaanstad, grondexploitant RON en projectontwikkelaar Converse een voorlopig akkoord met Ikea. Volgens de getekende intentieverklaring, zo werd gisteren bekend, opent de Zweedse meubelgigant binnenkort een vestiging op de locatie Bruynzeel-Noord (bedrijventerrein Zuiderhout). Da’s wellicht mooi voor Zaanstad, zowel op winkel-, OZB- als werkgelegenheidsgebied. Da’s mooi voor de RON, die op zwart zaad zit. En da’s mooi voor Converse, dat wat moeite had om de lege hallen op Zuiderhout volledig te vullen. Er vanuitgaand dat Ikea in een van die hallen komt trouwens, want die hebben een monumentale status en dan dien je er toch een beeje voorzichtig mee om te gaan. Het wordt een unicum: een Ikea-winkel die niet is gevestigd is zo’n blikken blauw-gele doos, maar in een stenen monument. 

Jaren geleden waren Ikea en Zaanstad ook al in gesprek over een vestiging. Dat ketste toen af omdat Ikea een andere plek in gedachten had dan de gemeente en de twee niet tot overeenstemming konden komen. Maar het lijkt er nu dus op dat Ikea binnenkort toch haar eerste filiaal boven het Noordzeekanaal kan openen.  

“De verkeersdrukte kan nadelig werken”, maakte de gemeente wel een kanttekening. Dat lijkt me eerlijk gezegd een understatement. De Den Uylbrug moet nog worden verdubbeld om de enorme stroom auto’s ter plekke te kunnen behappen. En zelfs dat zal niet voldoende zijn om de files te kunnen tegengaan. Het kruispunt met de Provincialeweg is nu al een grote bottleneck. En de problemen worden nog groter als niet alleen Ikea daar in de buurt komt, maar ook nog eens het Hembrugterrein wordt ontwikkeld, met mogelijk honderden woningen en een flink aantal bedrijven.

Het lijkt me goed om nog eens wat berekeningen los te laten op de verkeersmogelijkheden rond Zuiderhout.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *