Huurwoningentekort

Eerst even het antwoord op de vraag van gisteren: wie zwom er ooit een wereldrecord in welk Zaans zwembad? Dat was Jopie Waalberg (1920-1979). Zij legde op 27 juni 1937 de 200 meter schoolslag af in 2:58:00. Dat gebeurde in de Zaandijker Bad- en Zweminrichting, beter bekend als het Zaandijkerbad. Nog hetzelfde jaar verbrak Johanna Maria Elisabeth Waalberg haar eigen wereldrecord met ruim een seconde, maar dat deed ze in Gent. 

 Jopie Waalberg in training

Ander onderwerp: de huurhuizen. Het aantal beschikbare sociale huurwoningen in de Stadsregio Amsterdam heeft een dieptepunt bereikt, zo werd afgelopen weekend bekend. Het daalde in Amsterdam en vijftien omliggende gemeenten (waaronder Zaanstad) van 16.682 in 2006 naar 13.949 vorig jaar. De vraag naar betaalbare huurwoningen bleef echter ongeveer gelijk. Het gevolg: de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning bedraagt inmiddels 7,9 jaar. Een paar jaar geleden was dat ruim twee jaar korter. Ben je starter, dan moet je in de Zaanstreek door de bank genomen zelfs 8,4 jaar wachten. Veel huurders stellen door de crisis een verhuizing naar een duurdere huur- of een koopwoning uit. Daardoor komen er minder goedkope huizen vrij.

De economische wereldcrisis los je niet op via de Stadsregio. Maar zouden we de privatisering en teruggelopen financiering van de woningcorporaties niet eens onder de loep moeten nemen? Want enerzijds zijn die woningbouwverenigingen steeds duurdere woningen gaan aanbieden om financieel te kunnen overleven. En anderzijds hebben ze de afgelopen jaren veel meer (oude) sociale huurwoningen gesloopt dan nieuwe gebouwd. Met als gevolg een enorm gat tussen de vraag en het aanbod.

0 gedachten over “Huurwoningentekort”

  1. Crisis of niet, de gevolgen van het woningbeleid kon je vooraf al op de vingers aftellen. Jan met de Pet kan niet altijd een hoge huur ophoesten, laat staan zich in de schulden steken bij een bank voor een hypotheek. En ja, corporatiebestuurders laten maar slopen en bouwen weinig tot geen ‘betaalbare’ sociale huurwoningen. Dan wordt de ‘markt’ wel erg krap. Kortom de woningnood is nog lang niet opgelost. Maar de bobo’s zullen het wel anders zien met hun goedgevulde knippen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *