Slotenknippers

Tegenvallertje, wellicht, voor de gemeente Zaanstad, in haar eeuwige jacht op foutgeparkeerde fietsen. De bestuursrechter in Utrecht heeft bepaald dat gemeenten niet zomaar sloten mogen losknippen als een fiets naar de mening van de ambtenaren op de verkeerde plek staat. Een fietster in Utrecht stalde haar rijwiel buiten de rekken, maar er wel net naast. Volgens de gemeente was er sprake van een gevaarlijke situatie en dus ging de knipschaar in het fietsslot, waana de tweewieler werd afgevoerd. Mag dus niet, volgens de rechter. De gemeente haalde ‘gevaar’ en ‘hinder’ door elkaar. In het laatste geval is verwijdering niet spoedeisend en moet de gemeente een label aan de fiets hangen dat de fiets pas na, pak ‘m beet, 24 uur wordt weggehaald. Dat geeft de eigenaar tenminste nog de kans om zijn/haar bzit te redden.

Zaanstad is al geruime tijd in gevecht met fietsende foutparkeerders. Soms ging er dan een waarschuwingslabel om de fiets (prima), soms ging de snijbrander aan (niet prima). Het fietsenpakhuis in de Vinkenstraat is, als gratis parkeergelegenheid in het centrum, een goede eerste stap om de her en der verspreide fietsen te verzamelen. Maar er zullen nog vele stallingsplekken in de directe nabijheid van de winkels moeten komen, wil de onvrede onder de gemiddelde fietser wegzakken. Nu zijn er simpelweg te weinig parkeerplaatsen op te weinig geschikte plekken. Gevaar leveren de her en der neergezette fietsen meestal niet op, hinder soms wel. Maar losknippen is vanaf nu dus veel minder vaak een optie dan Zaanstad de laatste jaren deed voorkomen.   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *