Cameratoezicht

Krantenbericht: “Bedrijven gebruiken camera’s die eigenlijk bedoeld zijn voor beveiliging tegen inbraak of diefstal vaak om het eigen personeel in de gaten te houden. Dat stelt FNV Bondgenoten.” Het was deze week bepaald niet het eerste artikel in de regionale pers over cameratoezicht. Eerder was er het bericht dat er in en om het nieuwe stadhuis in Zaandam bewakingscamera’s komen te hangen. En daarna volgde de politiemededeling dat er bij uitvalswegen en bij winkels veel meer camera’s opgehangen zouden worden. Sluipenderwijs is het blijkbaar steeds normaler geworden dat alles en iedereen met camera’s wordt begluurd. Privacy is bijzaak geworden, het angstgevoel overheerst. Oók in Zaanstad, een van de veiligste (middel-)grote steden van Nederland. In een straal van twee kilometer rond mijn woning hangen inmiddels -ongelogen- een paar honderd bewakingscamera’s.

Afgelopen week was er een akkefietje waarvoor ik de politie inschakelde (beste media, jullie hebben een geweldig nieuwsbericht gemist…). Goedbedoelde reactie van de dienstdoende rechercheur op de mogelijk dreigende situatie die zou kunnen ontstaan: “Kunnen jullie geen camera ophangen?”

Ik dacht het niet.       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *