Illegaal?

Afgelopen zaterdag schreef een onderzoeker aan de Amsterdamse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Juan Amaya-Castro, een opiniestuk in de Volkskrant. Hij betoogde daarin dat tientallen jongeren, na een aantal weken terug te zijn gearresteerd bij een demonstratie voor het Amsterdamse kraakpand Schijnheilig, onterecht zijn bestempeld tot illegale vreemdelingen. Ze hadden namelijk nadat ze waren gearresteerd geweigerd om zich te identificeren. Het gevolg was dat ze wekenlang werden opgesloten in de Zaandamse bajesboten en in de illegalenopvang op Schiphol. Terecht stelt Amaya-Castro dat er sprake is van een onrechtmatige juridische truc om betogers onder druk te zetten hun NAW-gegevens te verstrekken. “Ter verduidelijking: het nalaten jezelf te identificeren is een delict waarop een boete staat, en niet een gevangenisstraf.” Dit weekend zaten er nog altijd drie demonstranten vast, ik neem aan nog steeds in Zaandam. Zolang ze hun naam niet zeggen, blijven ze gevangen. Desnoods een half jaar lang.

“In stilte is een grondrecht begraven, en niemand roert zich”, stond er boven het betoog van Amaya-Castro. Maar dat klopt niet. Diverse kranten hebben er de laatste weken artikelen over geplaatst. Op deze weblog stond op de kop af een maand geleden al een stukje over dit onrecht. En onder meer www.indymedia.nl houdt de stand van zaken eveneens goed bij, terwijl er bovendien allerlei publieke steunbetuigingen zijn geweest voor de gevangenen.

Toevallig wijdde zaterdag Het Parool zowel de voorpagina als twee hele binnenpagina’s aan het langdurig opsluiten van de door en door Nederlandse ‘illegalen’. In de artikelen kwam ook de kritiek van GroenLinks-Amsterdam op dit demonstrantje-pesten ter sprake. Kritiek waarop burgemeester Van der Laan vorige mand reageerde met de opmerking dat deze vorm van detentiemisbruik hem niet lekker zat.

In Zaanstad is het echter doodstil. Geen enkele partij die hierover in de gemeenteraad vragen heeft gesteld. Geen fractie die heeft opgemerkt dat in het contract tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen en de gemeente Zaanstad klip en klaar is vastgelegd dat er alleen illegalen mogen worden opgesloten op de Zaandamse bajesboten en geen Nederlanders of mensen van wie overduidelijk is dat ze niet illegaal in Nederland verblijven. Burgemeester Geke Faber houdt eveneens haar mond dicht. En dat terwijl het weken- en maandenlang vasthouden van mensen die volgens het Wetboek van Strafrecht op z’n hoogst een boete verdienen toch behoorlijk illegaal is. Gênant, al met al, die houding van de Zaanse politiek. 

Update (9-8-2011): De drie resterende demonstranten zitten inderdaad vast op de Zaanse bajesboten, afgezonderd van de andere gevangenen. Een van hen is al enkele weken in hongerstaking, uit protest tegen zijn gevangenhouding.      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *