Inverdan

Probeer in Zaandam een los nummer te kopen van De Groene Amsterdammer en je krijgt nul op het rekest. Waar blijft toch de boekenwinkel die alle andere in de directe omgeving overbodig maakt? Gelukkig stuurde Willem (dank!) me een kopie uit DGA van afgelopen week. Over Inverdan ging het artikel, het winkelhart waar wat mij betreft die nieuwe boekenzaak mag komen.

De wereld is verstrikt in een financiële meltdown, maar Inverdan lijkt net op tijd af te komen. Veel rekeningen zijn al betaald en van NS-Poort hebben we nog wat miljoenen tegoed, dus dat komt wel in orde. Althans, het komt in orde met dat deel van Inverdan waarover de afgelopen jaren besluitvorming plaatsvond (de rest van de plannen is stilletjes van de raadsagenda verdwenen).

In DGA toont scribent Jaap Huisman zich mild kritisch over Inverdan. Hij heeft het over ‘een Las Vegas uit het veen’ en ‘lach-of-ik-schiet-architectuur’, maar prijst ook de ‘vloeiende en aangename route’ aan het begin van de Gedempte Gracht en de ‘langzame verkeersroute’ boven de Provincialeweg. “Niemand kan er omheen”, schrijft hij, en daarmee is volgens mij de essentie van het nieuwe Inverdan weergegeven. Je kunt het mooi of lelijk vinden, maar onbewogen laat het geen mens. De buitenlandse toeristen staan nog net niet in de rij om het Inntel-hotel te fotograferen en ook het gemeentehuis is een blikvanger van jewelste. “De houdbaarheidsdatum hangt samen met de afschroefbare groene kunststof panelen”, schrijft Huisman. En daarmee benoemt hij misschien wel het grootste toekomstprobleem. Als het hotel en het stadhuis van hout waren geweest -zoals een deel van de gemeenteraad wilde-, hadden ze elke drie jaar een complete en schier onbetaalbare schildersbeurt moeten ondergaan. Dat is nu niet nodig, maar of het gebruikte kunststof kleurvast blijft is de vraag. Zo niet, dan verbleken de verse iconen in het centrum van Zaandam. En  daarmee wellicht het centrum zelf.

Laten we hopen dat die economische crisis niet doorzet. Dan kan Zaanstad gaan sparen voor nieuwe panelen. Voor over een jaar of tien, vijftien wellicht.      

0 gedachten over “Inverdan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *