Joke Kaviaar

Stevige teksten in een rapport van de Nationale Ombudsman over de Zaanse politie. Het korps in Zaandijk ‘maakte misbruik van bevoegdheid’. De betreffende agenten handelden ‘in strijd met het vereiste van professionaliteit’. En ‘in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking’. Diverse gedragen waren ‘niet behoorlijk’. En bovendien ‘niet professioneel’. Auw! 

De verbale afstraffing vond plaats nadat Zaankanter Joke Kaviaar een klacht over de politie had ingediend. Eerst bij de politie zelf -maar dat hielp nauwelijks-, en daarna bij de Nationale Ombudsman. Joke voert al jaren actie tegen het Nederlandse asielbeleid en gaat daarbij wel eens over de grenzen van de wet. Het leverde haar een (tamelijk absurd) toegangsverbod op voor het Zaanstedelijk gemeentehuis. Plus het etiket ‘veelpleger’, haar opgeplakt door de politie. Gevolg van dat laatste was dat ze kon worden vastgezet in een inrichting voor stelselmatige daders en dat ze een adoptie-agent kreeg toegewezen, die haar continu in de gaten mocht houden. Het was nogal over the top allemaal, voor iemand opkwam voor het belang van illegalen en asielzoekers. Er kan worden gediscussieerd over doel en middelen van haar acties, maar om de demonstratievrijheid zó aan banden te leggen gaat alle perken tebuiten.

Dat laatste vond de Nationale Ombudsman dus ook. Joke, gefeliciteerd. En dat die Zaanse bajesboten, waartegen je zo regelmatig ageert, maar zo snel mogelijk mogen zinken. Wel eerst even de gevangenen aan boord er afhalen graag.

(Een dezer dagen meer over de bajesboten.)

 

0 gedachten over “Joke Kaviaar”

 1. Beste Erik,

  Dank.

  Maar helaas, zoals ik verwachtte: de Zaanse politie legt het NOM rapport naast zich neer, en dat kunnen ze ook, want oordelen van de NOM zijn niet bindend. Dit is hun reactie:

  “Het staat de mevrouw in kwestie uiteraard helemaal vrij om te
  demonstreren. Maar niet om strafbare feiten te plegen. Zolang ze dat
  herhaaldelijk wel doet blijft ze bij ons te boek staan als veelpleger.
  Sinds de wijziging van 2004 hoeft het niet alleen meer te gaan om
  verslaafde veelplegers. We zien dan ook geen aanleiding om ons beleid
  aan te passen.”

  1. Hallo Joke,

   Misschien een briefje naar de korpsbeheerder Zaanstreek/Waterland (Geke Faber) met de vraag hoe ze denkt af te dwingen dat de politie het oordeel van de Nationale Ombudsman naleeft?
   Stuur ik Geke en haar collega’s morgen een gemotiveerd briefje waarin ik vraag hoe ze denken de bajesboten per 5 september (het aflopen van de vrijsetllingstermijn) uit Zaandam verwijderd denken te hebben.

   1. Ha Erik

    Eerlijk gezegd verwacht ik weinig van Faber in deze. Die heeft me om het ontrollen van een spandoek op de publieke tribune van de raadzaal een toegangsverbod uitgedeeld, hetgeen net als plaatsing op de veelplegerslijst een draconische en overdreven maatregel is.

    Ik ga het verder aan mijn advocaat overlaten, die zal er raad mee weten! Als ik nieuws heb, hoor je het.

    Succes!

    grt. joke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *