The Ex

The Ex is op dit moment kandidaat voor de Amsterdamprijs. Voor wie The Ex niet kent: het is een band die al 32 jaar met veel succes eigenzinnige muziek maakt. Kort geleden waren ze te zien op het enorme Roskilde-festival, in Denemarken. Later deze maand kunt u ze bewonderen in Griekenland, als u daar toevallig toch bent. En anders zijn ze binnenkort weer te bewonderen op een van de Nederlandse podia.

Er zijn zeven kandidaten voor de Amsterdamprijs. Die prijs is de grootste Amsterdamse cultuurprijs. De winnaar gaat naar huis met €35.000,-. En hoe graag ik het The Ex ook gun, eigenlijk moet die prijs naar iemand anders gaan. Van de vier bandleden wonen er namelijk maar twee in Amsterdam. Gitarist Terrie heeft een huis in Wormer, drummer Katrin woont in Wormerveer. En hoewel ik weet dat sommigen de Zaanstreek beschouwen als een tweede Amsterdam-Noord, is The Ex -er van uitgaand dat de andere twee leden wel in de hoofstad wonen- slechts voor 50% Amsterdams.

Daarom bij dezen een voorstel. The Ex ontvangt op 25 augustus (de datum van de uitreiking) de helft van het beschikbare Amsterdamse prijzengeld, zijnde €17.500,-. De andere helft komt uit Zaans budget. Bij mijn weten heeft Wormerland noch Zaanstad ooit ook maar een greintje erkenning getoond voor dit unieke gezelschap, dat zelfs de nationale Popprijs wist binnen te slepen. 

Zaanstad beschikt over een eigen cultuurprijs. Wordt het niet eens tijd dat The Ex daarvoor wordt genomineerd? Al is het maar een beetje.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *