Mandelastraat

Op de kop af een kwart eeuw geleden stelde het Zaanstedelijk college de gemeenteraad voor om in een nieuwbouwwijkje naast de Westzanerdijk een Nelson Mandelastraat te creëren. “Waarom altijd maar namen van mannen?”, vroeg Ineke Schilder-Mantel (VVD). Ze suggereerde om niet Nelson, maar diens echtgenote Winnie te eren met een straatnaam. Eja Wakker-Busquet (CDA) kwam met een compromis: vernoem de betreffende straat naar Nelson én Winnie. Grappig dat twee vertegenwoordigers van partijen die altijd tegen een door de Mandela’s gewenste economische boycot van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime waren zich nu sterk maakten voor een eerbetoon aan diezelfde Mandela’s. Grappig ook dat hun naïviteit werd gehonoreerd: Winnie mocht eveneens op het straatnaambordje. Enfin, de rest is geschiedenis. Winnie Mandela bleek betrokken bij moord en nog wat illegale akkefietjes en haar naam verdween stilletjes uit het openbar gebied (hoewel de betreffende straatnaam naar mijn weten nooit officieel is gewijzigd).

Zaanstad heeft een traditie waar het gaat om het vernoemen van ‘foute’ grootheden. Van Czaar Peter (een dictatoriale moordenaar) tot prins Bernhard (fout voor, tijdens en na de oorlog) en  van Jan Pieterszoon Coen (koloniale massaslachter) tot prins Hendrik (uitvretende vreemdganger) en Wernher von Braun (nazigeleerde); allemaal hebben of hadden ze hier een eigen straat of plein.

Het is slechts een beginnetje, maar misschien is het handig om voortaan geen levende personen te vernoemen. Ze kunnen namelijk altijd nog in de fout gaan.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *