Webcam

Groot nieuws in de krant van gisteren. Zo groot dat het de voorpagina van Dagblad Zaanstreek haalde. “Op het dak van de Zaanse Schans staat sinds kort een webcam.” Dat moet een enorme klus geweest. En in zo’n kort tijd geklaard ook. Toen ik twee weken geleden de Zaanse Schans bezocht was er namelijk nog geen dak te zien. Er lag daar vijftig jaar lang een openlucht-woonwijk, maar sinds kort zijn de houten huisjes en molens dus overdekt.

Flauw, inderdaad. Het artikel ging namelijk over die webcam. En dat die een gevaar zou kunnen zijn voor de privacy. Iedereen met een internetaansluiting kan de webcam namelijk bekijken. En er naar hartelust mee inzoomen. Tot aan de Lagedijk zelfs, aan de overkant van de Zaan. Het was een ideetje van wethouder Robert Linnekamp, die camera op de Schans. Hij blijkt er alleen niet zo goed over nagedacht te hebben. De man die vroeger zo tegen cameratoezicht was, heeft nu dus verzonnen dat het leuk is als de hele wereld kan meekijken hoe de bewoners van de Zaanse Schans in hun tuin zitten. Er kan, al inzoomend, bij huizen naar binnen worden gegluurd. En inbrekers hebben het ook een stuk makkelijker gekregen, nu ze op afstand kunnen zien wanneer een woning wordt verlaten.

Met die webcam wordt zo ongeveer elk privacyreglement overtreden. En de gemeente werkt daar van harte aan mee. Erg dom. En erg strafbaar.

Die camera ‘op het dak van de Zaanse Schans’ kan best blijven hangen. Maar dan wel louter gericht op de planten en dieren van de Kalverpolder.  

0 gedachten over “Webcam”

 1. @Erik Schaap: ik denk dat je de privacy wetgeving opnieuw moet lezen want er worden geen opnames gemaakt, m.a.w. je kan niet terugspoelen waar was Pietje Puk vorige week dinsdag bezig om 14:30u ? M.a.w. de LIVE webcam beelden worden constant overschreven.

  Kortom, er wordt op geen enkele manier gebruikt gemaakt van de HD camerabeelden die op het publieke domein staat gericht m.b.t. persoonsregistratie (WBP: Wet Bescherming Persoonsgegevens) zoals deze is omschreven in de ‘richtlijn Cameratoezicht’ opgesteld door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en het Europees ‘Verdrag tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens’.

  Daarnaast is het een algemeen beeld en dus geen bewakingscamera om inbrekers te betrappen die op twitter of facebook of hyves hebben gelezen dat men op vakantie is i.p.v. de hele dag naar de Zaanse Schans webcam te turen…

  1. Iedereen kan de beelden opslaan op de eigen computer. En daarbij komt dat er mensen herkenbaar in beeld zijn. Dat zijn twee cruciale bestanddelen in de privacywetgeving bij de afweging of de webcam wel of niet op deze wijze mag worden gebruikt.

   1. Beste Erik Schaap,

    Wat je schrijft is dat ALLE webcams die op internet te vinden zijn verboden moeten worden omdat ze de privacywetgeving schenden, omdat iedereen opname’s kan maken op de eigen computer? of begrijp ik dat verkeerd?

    Wat is het dan het verschil als ik zelf op de Zaanse Schans sta met mijn videocamera en sta te filmen? mag dat ook niet van jou? Leuk nieuws voor al die duizenden toeristen die de Zaanse Schans trekt…

 2. Ik schrijf nergens dat alle webcams die op internet te vinden zijn verboden moeten worden. Sterker nog, aan het eind van mijn stukje doe ik zelfs de suggestie de webcam op de Zaanse Schans te laten hangen (maar ‘m wel op iets anders te richten).
  Fotograferen en filmen op de Zaanse Schans is uiteraard geen probleem. Het gaat er vervolgens alleen om wat je er mee doet. Zo bestaat er bijvoorbeeld in Nederland zoiets als portretrecht. Niet alles is dus mogelijk met elke gemaakte foto.

  1. Misschien moet ik een bril kopen want ik kan niemand herkennen op de webcam.

   Van opnames en dus portretrecht enzovoorts is dus helemaal geen sprake omdat er GEEN opnames worden gemaakt door de webcam, de Gemeente Zaanstad of het Zaans Museum.

   Wat iemand prive doet op zijn eigen computer al dan niet in overeenstemming met de wet is zijn eigen verantwoordelijkheid, maar die discussie ga ik liever niet aan, want dan wordt deze blog erg lang en saai…

   1. Het wordt inderdaad een beetje vermoeiend zo. Waar ik in mijn vorige reactie schrijf over het portretrecht heb ik het over fotograferen en filmen. Dat gaat dus even niet over die webcam.
    Dat herkennen van mensen ontstaat als je inzoomt met de webcam. Kan van achter de computer vandaan. En een bril is dan (voor de meeste mensen) echt niet nodig om personen te kunnen herkennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *