Hoogtij

Aan de uiterste westrand van Zaanstad ligt Hoogtij. Het is een van de tamelijk mislukte projecten van de gemeente Zaanstad. Ooit maakte het college van B&W de gemeenteraad lekker met de belofte dat er een bedrijventerrein in de Westzanerpolder zou komen waarop tal van ondernemingen met smart zaten te wachten. Het zou worden opgesierd met een prachtige boulevard langs het Noordzeekanaal waarop gerecreëerd kon worden. Enfin, de Westzanerpolder werd omgedoopt in Hoogtij, er ging een enorme lading zand over de 140 hectare van deze tot dan vruchtbare polder en er werd een weg doorheen getrokken. De boulevard is er nooit gekomen, de bedrijven -op een handjevol na-  ook niet. Gisteren reed ik door Hoogtij en mijn zicht was zand. All around.  

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) beloofde vijf jaar geleden een gevangenis aan Zaanstad. Die zou af zijn op het moment dat de bajesboten in de Achtersluispolder vertrokken, september 2011. De gevangenislocatie: Hoogtij. Over twee weken is het september, maar de eerste centimeter zand moet nog worden verschoven om plaats te maken voor de gevangenis. En ook 2013, als die boten toch echt weg moeten zijn, is onhaalbar als opleverdatum. Nou ja, de DJI is niet in het eerste leugentje gestikt, dus dit kan er ook wel bij.

Maar zelfs als dat cellencomplex er ooit komt, vult dat Hoogtij niet. Het is daar al jarenlang één grote leegte. Het is, kortom, een miljoenenmiskleun. Heeft er nog iemand een leuk ideetje voor de grootste zandbak van de Zaanstreek?

0 gedachten over “Hoogtij”

  1. Hoi Erik,

   Wat dacht je er van tijdelijk een ijsbaan neer te leggen? Walomranding, windmolen erbij om grondwater op te spuiten en stilzetten als er genoeg water op ligt.

   Ruimte genoeg en na de dooi is het terrein gewoon bruikbaar.

   Gr. Rolf Fokkema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *