Kanaalorgel

Een kleine twee maanden geleden was ik in het Kroatische Zadar. Leuke stad, mooie gebouwen en een uitstekende loungeclub met uitzicht op zee. Aan te raden dus. Maar wat ik misschien nog het aardigst vond was het zeeorgel dat kunstenaar Nikola Basic daar in 2005 aan de rand van de stad bouwde. De golfslag van het water duwt lucht onder een soort van trap naar het water en die lucht wordt via gaten in de grond naar buiten geblazen. Het leidt tot een permanent windconcert met steeds wisselende tonen. Basic heeft er inmiddels een belangrijke internationale prijs mee gewonnen. Het mooie is niet alleen het almaar variërende geluid, maar ook de daardoor ontstane 0ntmoetingsplaats waarop elke dag -met name ’s avonds- honderden mensen afkomen.

Zaanstad beschikt over het Hembrugterrein. Het duurt (veel te) lang voor dit gebied de beoogde creatieve bestemming krijgt die het toekomt, maar wat zou het mooi zijn als op de oever van het aanpalende Noordzeekanaal ook zo’n waterorgel aangelegd kan worden. Zo op het hoekje van het kanaal en de Voorzaan, dacht ik. Het wordt een trekpleister van jewelste, dat kan niet missen. Het Britse Blackpool en het Amerikaanse San Francisco hebben eveneens (variaties op) een waterorgel, en ook daar is het een groot succes. Even kijken en luisteren naar het Kroatische voorbeeld? Klik hier.     

File:Sea organ Zadar 3.JPG

Sea organ, Zadar 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *