Cultuurbezuinigingen

De echte bezuinigingen op de culturele sector moeten nog hun uitwerking krijgen, maar nu al komen er organisaties in de knel. De komende jaren zullen ze de een na de ander het loodje leggen. Momenteel is ook al merkbaar dat er steeds meer wordt gezocht naar incidentele gelden, ter vervanging van de structurele budgetten waarvan de cultuursector vaak gebruik kon maken. Maar ook daar is schraalhans keukenmeester. Enerzijds omdat de Rijksoverheid nogal wat subsidie uit de diverse cultuurfondsen trekt. En anderzijds omdat, noodgedwongen, steeds meer gezelschappen een beroep doen op die fondsen. Het resultaat: een zeer dunne spoeling. (En dan heb ik het nog niet eens over de fondsen die toch al moesten minderen, omdat hun reserves waren aangetast als gevolg van verkeerde beleggingen.)

De Zaanse organisaties mogen  zich in de handen knijpen. Ik ken geen regio waar zoveel lokale fondsen bestaan als in de Zaanstreek. Ik noem er een paar, in alfabetische volgorde (het overzicht is niet compleet):

Bredenhof Stichting

Gerrit Blaauwfonds

Honig Laanfonds

Jacob Stinsfonds

Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen

Reint Laanfonds

De Rooie Cent

Stichting Gebroeders Visser

Stichting IR P.M. Duyvis

Verkade Stichting

We mogen ze dankbaar zijn, al die fondsenstichters. Maar tegelijkertijd is het van de gekke dat ze de taak van de overheid moeten overnemen.

Laat ik de gelegenheid te baat nemen door even reclame te maken voor een initiatief van twee vrienden. Op 1 en 2 oktober exposeren Elly Spillekom en Dick Koelewijn in hun bezit zijnde werken van Zaanse kunstenaars. Zoals ze zelf schrijven: “In deze barre tijden, waarin kunst steeds meer in de verdrukking komt en kunstenaars een andere inkomstenbron erbij moeten zoeken om te overleven, vinden Elly en Dick, refererend aan de titel van  een mooi Zaans kunstboek: ‘Kunst zonder rugwind’, dat kunstenaars wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken!”

Helemaal mee eens. De expositie is beide dagen van 13.00-17.00 uur te bezichtigen in het Weefhuis in Zaandijk.

 Weefhuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *