PvdA vs. Willem IV (?)

Ooit keerde de Nederlandse sociaal-democratie, bij monde van Pieter Jelles Troelstra, zich tegen de monarchie. Maar dat is lang geleden.

Ooit redde Willem Drees het Nederlandse koningshuis, ten tijde van de Greet Hofmansaffaire.

Ooit hield Joop den Uijl de Oranjefamilie overeind, toen prins Bernhard de Lockheedaffaire ontketende.

De sociaal-democratie heeft op z’n zachtst gezegd een wankelmoedige verstandhouding met de Nederlandse monarchie. Deze week bleek dat eens te meer. Omdat de PVV volgende week met een voorstel komt om de macht van koning Willem IV aan banden te leggen, presenteert de PvdA deze week een eigen plan. Het komt er op neer dat tijdens de formatiebesprekingen de rol van het parlement beslissend moet zijn. Aangezien dat nu ook al het geval is, is het totaal onduidelijk wat de PvdA toevoegt aan of afhaalt van het huidige samenwerkingsverband tussen de Oranjes en de volksvertegenwoordigers. 

Wat een marginaal geneuzel. Het koningshuis is een middeleeuws, ondemocratisch produkt dat niet thuishoort in een democratie. Het is poppenkast voor grote mensen. Maar helaas wel de duurste poppenkast ooit. Kan die Willem-Alexander niet gewoon een baantje gaan zoeken?   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *