Webcam (2)

Goede schriftelijke vragen van SP-steunfractielid Roland van Braam aan B&W van Zaanstad (al klopt die laatste vraag niet helemaal): 

“Uit de het Noordhollands Dagblad van 19 augustus jongstleden heeft onze fractie vernomen dat de webcam van de Zaanse Schans zo valt te bedienen dat je er onder andere mee kunt inzoomen op bewoners van de Zaanse Schans en kunt kijken in woningen op de Lagedijk in Zaandijk.

Het gaat om de volgende vragen:

 1. Zijn de bewoners op de Zaanse Schans en de bewoners van de Lagedijk in Zaandijk officieel op de hoogte gesteld dat er een webcam vanaf de Zaanse Schans kan inzoomen op hen en in hun woningen? Zo niet, gaat u dit alsnog doen?
 2. Bent u zich ervan bewust dat bewoners recht op privacy hebben, zoals gedefinieerd in artikel 8 van de EVRM? Vindt u het gebruik van de webcam geen inbreuk op hun privacy?
 3. Bent u ervan op de hoogte van dat indien beeldmateriaal dat wordt verwerkt in het kader van commerciële doeleinden en de identificatie van natuurlijke personen op het beeldmateriaal mogelijk is, dat dan de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing is? Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde live-streamen van videobeelden op internet waarbij natuurlijke personen herkenbaar in beeld komen. Deze wet stelt zeer strenge eisen aan deze wijze van verwerking. Zo heeft u, als verantwoordelijke van de verwerking, de ondubbelzinnige toestemming nodig van de betrokkene.
 4. Bent ervan op de hoogte dat elk opzettelijk filmen van buitenaf in een besloten ruimte, zoals een woning, tuin of kantoor is verboden, tenzij dit van tevoren is aangekondigd?”

Wethouder Linnekamp, initiator van het cameratoezicht op en rond de Zaanse Schans: kom er maar in.

0 gedachten over “Webcam (2)”

 1. roland van braam

  Hoi Eric,

  Bedankt voor je positieve reactie. En inderdaad klopt de laatste vraag niet helemaal, daar had nog een aanvulling bij horen staan.

  Groet,

  Roland

 2. De WebCam op het Zaans Museum valt buiten de Privacy wetgeving omdat je bijv. niet kan terugspoelen waar was bijvoorbeeld Eric Schaap vorige week dinsdag om 14:30u ? M.a.w. de LIVE webcam beelden worden constant overschreven en worden NIET opgenomen.

  Kortom, er wordt op geen enkele manier gebruikt gemaakt van de HD webcam beelden die op het publieke domein staat gericht m.b.t. persoonsregistratie (WBP: Wet Bescherming Persoonsgegevens) zoals deze is omschreven in de ‘richtlijn Cameratoezicht’ opgesteld door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en het Europees ‘Verdrag tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens’.

  De WebCam laat hoofdzakelijk de mooie Zaanse Schans zien en je kan niemand herkennen op zo’n afstand, zelfs niet als er wordt ingezoom’d.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *