Gedempte Gracht

Niet zo heel lang geleden verliet een van de laatste bewoners van de Gedempte Gracht haar huis. Ze huisde tientallen jaren op nummer 75, een mooi gebouw van (veel) meer dan een eeuw oud. Een plaatje is het, vergeleken met wat er elders zoal op de Gedempte Gracht staat. Een mooie eenheid ook met het naastgelegen Groene Pandje, ook al zo’n eyecatcher. Een tijdlang dacht ik dat de woning met etalageruimte (Elswijk liet er op de begane grond lange tijd meubels zien) op nummer 75  goed beheerd zou worden. 

Ik schrok echter toen ik in de eergisteren ontvangen digitale editie van Zaans Erfgoed las dat het antieke tuinhuis achter nummer 75 deze week gesloopt gaat worden, tenzij iemand binnen enkele dagen het houten gebouwtje (vier bij vijf meter) demonteert en verplaatst. Het mooie gebouwtje, met krullerige daklijsten, verdwijnt anders in een vuilcontainer.

Het lijkt een voorbode van hetgeen er met de rest van Gedempte Gracht 75 gaat gebeuren. Op internet trof ik namelijk hier een onheilspellende boodschap aan van Blauwgoed Advies. Voor ‘slechts’ €80.000,- per jaar (plus BTW) kan er straks een nieuwe huurder zitting nemen in  het pand. Dat wil zeggen: in een nieuw te bouwen, totaal zielloos pand dat op de plaats komt van het huidige adres Gedempte Gracht 75. “Het huidige pand wordt gesloopt en opnieuw gebouwd”, aldus de projectontwikkelaar. Fijne toevoeging in zijn advertentie: “Opmerking: S.v.p. discreet behandelen. Het personeel van deze vestiging is niet op de hoogte.” 

Gemeenteraad, B&W: grijp in! Wat aan de ene kant op de Gedempte Gracht wordt opgebouwd in het kader van Inverdan wordt aan de andere kant gesloopt. Hoe kan het in godesnaam dat hiervoor toestemming is verleend? 

Update (7-9): Te laat. De sloop van nummer 75 is inmiddels begonnen. Bedankt B&W, voor het verlenen van de sloopvergunning.

Het tuinhuis is overigens wel gered. Door een particulier.  

Gedempte Gracht

Nummer 75 nu en (hopelijk niet) straks

0 gedachten over “Gedempte Gracht”

  1. werkelijk waar onvoorstelbaar. Hebben we nog iets authentiek, wordt het gesloopt, en MET TOESTEMMING!!!! Om te janken. Hebben ze zitten slapen daar, of is dit bewust?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *