Bajesboten (deel zoveel)

Op 12 augustus stuurde ik deze brief naar B&W en de gemeenteraad van Zaanstad. Het college antwoordde deze week al, en die snelheid verdient een compliment. Over de inhoud van het antwoord ben ik minder enthousiast. Al moet ik meteen toegeven dat ik erg verrast zou zijn geweest als de reactie anders had geluid. Enfin, oordeel hieronder zelf.

Het -juridisch- interessante zit ‘m in het feit dat het college zich bij het toestaan van een langer bajesbotenverblijf in Zaanstad beroept op artikel 3.2 van de Wet Ruimtelijke Ordening. Het rare is dat artikel 3.2 die ruimte helemaal niet biedt. En om het nog gekker te maken: de gemeenteraad moet op 22 september akkoord gaan met deze kronkelregeling, terwijl de boten er sinds 5 september illegaal liggen. B&W rommelt met de wetgeving, en niet voor het eerst.

Een koshere gemeenteraad kan op 22 september mijns inziens twee dingen doen. Niet akkoord gaan met het bestemmingsplan voor de Achtersluispolder waarin een langer verblijf van de boten is opgenomen. Of, minder vergaand, vragen om een onafhankelijke toetsing van (de legaliteit van) het door B&W gekozen ruimtelijke-ordeningsinstrument. Het zal er wel niet van komen, bij gebrek aan ruggengraat bij met name de PvdA.

Verder zou iemand (ROSA? ChristenUnie? SP? Amnesty International? Vereniging van Asieladvocaten?) via de bestuursrechter een oordeel kunnen vragen over deze gemeentelijke sluiproute. Ik stel graag alle benodigde documenten ter beschikking om een rechtsgang succesvol te maken.

Overigens, later vandaag is er bij de Zaanse bajesboten een soldariteitsdemonstratie. Voor meer informatie zie hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *