Historische vereniging

Het heet Open Monumentendag, maar duurt een vol weekend. Tal van oude gebouwen zijn geopend om hun hele hebben en houden te tonen aan wie er zin in heeft. Prima initiatief, dat nut en noodzaak van cultureel erfgoed onder de aandacht brengt van een breed publiek. Het geeft bovendien de mogelijkheid om in Zaandam een laatste blik te werpen op de ongeveer anderhalve eeuw oude woning aan de Gedempte Gracht 75, voordat die wordt gesloopt om plaats te maken voor de zoveelste liefdeloze winkel 🙁

Deze afbraak toont eens te meer hoe belangrijke historische verenigingen zijn. Vreemd genoeg heeft elke deelgemeente van Zaanstad er één, evenals de buurdorpen Oostzaan en Wormerland, maar ontbreekt het aan zo’n club in Zaandam. Hebben Zaandammers geen behoefte aan een historische vereniging? Is er in de grootste deelgemeente van Zaanstad de afgelopen vijftig jaar al zoveel moois afgebroken dat de moed eenieder in de schoenen is gezakt? Is Zaandam te groot om er zo’n vereniging op te bouwen? Of is er een andere reden?

Mocht de historische vereniging Zaandam er komen, dan meld ik me in ieder geval aan als lid. Wie verricht de aftrap?  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *