Monettuin

Alle bezuinigingen ten spijt gebeurt er nog steeds veel op het Zaans-creatieve vlak. Afgelopen weekend was er bijvoorbeeld het project Kunsteiland. Een soort gluren bij de buren op het eiland in de Voorzaan, waar bewoners een deel van hun huis hadden opengesteld voor kunstenaars en bezoekers. Het aanbod varieerde van polderschilderijen tot prachtige strips voor volwassenen en van kunstig bewerkt glas tot de schoenen van topontwerper Jan Jansen. Jammer dat het weer zondag tegenzat, want Kunsteiland is een mooi initiatief dat veel visite verdient.

Lopend naar het Zaaneiland passerden we het door Claude Monet geschilderde Blauwe huis, met pal daarnaast een aantal gekopieerde, levensgrote doeken van zijn hand. En daarachter ligt, niet onmiddellijk zichtbaar, een grote moestuin. Een bijzondere moestuin. Initiatiefnemer Bas Husslage (de huidige stadsdichter) heeft een braakliggend stuk grond in gebruik mogen nemen en daar, met behulp van buurtbewoners, een groen paradijsje ingericht. Omdat de bodem ter plaatse vervuild is, zijn er een aantal bakken neergezet waarin allerlei soorten groenten en fruit worden geteeld. De buurtbewoners houden het bij en als ze aanwezig zijn mag eenieder er een kijkje komen nemen. De ‘Monettuin’, zoals deze oase heet, voorziet in een behoefte en verdient elders in Zaanstad dan ook navolging. Al was het maar voor de in deze harde tijden zo noodzakelijke buurtbinding. 

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op www.monettuin.nl.

 

Foto: www.monettuin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *