GroenLinks

Gisteren voor het eerst in anderhalf jaar een avondje gemeenteraad bijgewoond. Nou ja, avondje… Als gevolg van het inadequate voorzitten van Geke Faber (die qua handelingsbekwaamheid net zo afwezig is als haar partijgenote Gerdi Verbeet in de Tweede Kamer) duurde het feest der democratie van half acht ’s avonds tot half twee ’s nachts. Terwijl er toch maar drie onderwerpen op de agenda stonden. Gek hoor, dat het zo moeilijk is om capabele raadsleden te vinden die bereid en in staat zijn om tot diep in de nacht door te vergaderen en de volgende ochtend weer op hun werk te verschijnen.

Mijn aanwezigheid in het Bannehof had te maken met het onderwerp bestemmingsplan Achtersluispolder. Op zich geen kost voor spannende beschouwingen, ware het niet dat in dat plan is opgenomen dat de bajesboten anderhalf jaar langer in Zaandam mogen blijven liggen dan eerder was afgesproken. Dat is tegen alle eerdere B&W-beloften en de Nederlandse wetgeving in, maar daar maalt het college niet om. En in haar kielzog draaien ook de vier collegepartijen alle kanten op.

De meest opvallende van dat kwartet was gisteren GroenLinks. In 2006 maakte de partij het mede mogelijk dat de boten voor illegalen naar de Isaac Baarthaven kwamen. De reden: GroenLinks kon anders geen zetel krijgen in het stadsbestuur. Een paar jaar later maakte de fractie een U-bocht, door krokodillentranen plengend te verklaren dat het bij nader inzien die boten hier nooit had gewild, omdat er allemaal zielige mensen op zaten. Helaas was dat op een moment dat er geen meerderheid bestond voor het wegsturen van die mensonterende gevangenissen.

Die meerderheid lag gisteren wel binnen handbereik. Negen van de veertien partijen in de gemeenteraad lieten weten tegen het bestemmingsplan Achtersluispolder te gaan stemmen. GroenLinks kreeg te horen dat het kon zorgen voor de drie stemmen die de doorslag zouden geven. Maar het net geïnstalleerde lid Dirk de Hen (de Heintje Davids van de raad en tot voor kort lid van een commissie van toezicht op onder meer de bajesboten; alleen al om die reden had hij nooit het woord mogen voeren over deze drijvende gevangenissen) zei in een onnavolgbaar betoog dat de boten wat zijn partij betreft tot 8 maart 2013 mogen blijven. In vijf jaar tijd was GroenLinks achtereenvolgens voor, tegen en voor de boten. Toen de stemmen geteld waren bleken 19 raadsleden voorstander te zijn van een langer verblijf van de gevangenissen en 16 tegen. Dag meerderheid…

GroenLinks liet eens te meer zien een hoogst onbetrouwbare partij te zijn.   

PS. Uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks-Zaanstad, editie 2010-2014: “GroenLinks wil dat de detentiepontons zo spoedig mogelijk verdwijnen uit Zaanstad.”    

…en zo trek je de stekker uit de bajesboten.

0 gedachten over “GroenLinks”

 1. En dus haakt het GroenLinks electoraat af, of leden zeggen op. Simpel.
  Overigens, op de foto met Sap ging het om het stekkertje in contactdoos, zodat Kunduz door kon gaan. Die militaire, oops, ahm… eh.. tja, you know what I mean?

 2. Beste Erik,

  Na anderhalf jaar was je weer terug in de raadszaal, en gelijk je oude hobby weer opgepakt: GroenLinks lekker zwart maken. Welkom thuis…

  Je hebt overigens de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk wat gemist in de raadszaal. Een kleine update:
  • In een heftig debat in april van dit jaar heeft GroenLinks haar nek uitgestoken. Als enige coalitiepartij hebben wij er toen keihard voor gepleit de detentiepontons zo spoedig mogelijk te sluiten. September 2011 liep volgens ons de termijn af. Wij hebben daar toen een door Rosa opgestelde motie voor ondertekend, en die samen met zeven andere partijen ingediend. Helaas kreeg deze motie geen meerderheid in de raad.
  • De wethouder vertelde toen ook aan de Gemeenteraad dat het sowieso lastig zou zijn om de detentiepontons tegen de wil van Justitie te sluiten. De handhavingsprocedure zou zeker anderhalf tot twee jaar duren.
  • Er is toen vastgelegd dat de pontons uiterlijk op 8 maart 2013 worden gesloten. GroenLinks was daar erg teleurgesteld over, maar legde zich tandenknarsend neer bij de meerderheid van stemmen in de gemeenteraad.

  Afgelopen donderdag werd er over het bestemmingsplan Achtersluispolder gedebatteerd in de Gemeenteraad. Een onderdeel – ik benadruk: een onderdeel – van dat bestemmingsplan zijn de detentieboten. In de fractie van GroenLinks hebben we van tevoren besproken hoe we hier mee om moesten gaan. Natuurlijk, de discussie over de pontons zou opnieuw gevoerd kunnen worden. Maar zou dat niet vooral een debat voor de bühne zijn? Wanneer een handhavingsprocedure gestart zou worden, zou het minimaal anderhalf jaar duren voor de pontons gesloten zouden worden. Anderhalf jaar? Dat is 18 maanden. En dat zou betekenen dat de pontons op z’n vroegst gesloten zouden worden in… maart 2013! En dus niet eerder dan nu al door de Gemeenteraad is vastgelegd!!!

  Het is altijd onze doelstelling geweest dat de pontons zo snel mogelijk gesloten worden. Daarom is op aandringen van GroenLinks in het bestemmingsplan toegevoegd dat de boten gesloten worden uiterlijk op 8 maart 2013 ‘of zoveel eerder als mogelijk’. Wij hopen namelijk nog altijd dat de boten eerder gesloten worden.

  Stel dat wij nu wel tegen het bestemmingsplan Achtersluispolder hadden gestemd. Wat was dan de uitkomst geweest?
  • Dan was mogelijk een handhavingsprocedure gestart en waren de pontons, als alles mee zou zitten, op z’n vroegst in maart 2013 gedwongen zijn gesloten.
  • Een negatief neveneffect: de bedrijven van de Achtersluispolder zouden gedupeerd zijn geweest. Zij hadden dan vooralsnog in onzekerheid verkeerd over het bestemmingsplan van hun bedrijvengebied.
  • Ander negatief effect: De gemeente zou veel juridische kosten moeten maken voor het handhavingstraject.

  We worden in het stukje een onbetrouwbare partij genoemd. Wat een gotspe! Wij zijn en blijven voor een zo spoedig mogelijke sluiting van de boten. En soms kun je helaas niets anders doen dan wachten tot het 8 maart 2013 is.

  Ten slotte, beste Erik, ik lees jouw stukjes over het algemeen met veel plezier. Je bent vaak scherp en signaleert op zijn tijd interessante zaken. Maar jouw hobby om GroenLinks zwart te maken begint ergerlijk te worden. Misschien kun je een andere hobby zoeken?

  Met vriendelijke groet,

  Paul Laport
  (steunfractielid GroenLinks)

  1. Beste Paul,

   Ondanks dat je mijn stukjes ‘met veel plezier’ leest, heb je blijkbaar al mijn kritische teksten gemist die over andere partijen dan Groeninks gingen. Toch jammer, zo’n eenzijdige blik.

   Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *