Wetsovertreders

Er lijkt in Nederland een merkwaardige ontwikkeling gaande: de wetgever negeert steeds vaker de wet. Als de Raad van State bepaalt dat er in de Groningse Eemshaven geen kolencentrale mag worden gebouwd omdat de vergunningen niet deugen, leggen de provinciale en landelijke overheid die uitspraak naast zich neer. Wanneer de bewakers van de Europese jurisprudentie Nederlandse mensenrechtenschendingen aan de orde stellen (met name op asielgebied), doet de Rijksoverheid alsof ze aan de andere kant van de grens gek geworden zijn. Het kabinet gaat juridisch onderuit ten aanzien van de Hedwigepolder, maar negeert de gerechtelijke uitspraken en kiest een eigen (illegale) koers. En wanneer de rechtbank vaststelt dat de ID-kaart voortaan gratis dient te worden verstrekt, timmert minister Donner snel een noodwetje in elkaar waardoor er -met terugwerkende kracht- toch leges geheven mogen worden. Het kan juridisch niet, maar een kniesoor die daar op let.

Het zijn een paar willekeurige landelijke voorbeelden, maar ook op lokaal niveau ondergraaft de wetgevende de rechtsprekende macht. Voorbeelden? Voorbeelden! Ik hoef alleen maar de raadsvergadering van afgelopen donderdag aan te halen (maar het lijkt elke maand wel één of meer keren raak). Zaanstad is door de rechter al drie keer in het ongelijk gesteld over de stortplaats in Nauerna. De gemeente en de provincie hebben de afgelopen 25 jaar zo ongeveer elke afspraak met de bewoners van Nauerna geschonden, over zaken als de hoogte, de grootte, de samenstelling en de sluitingsdatum van de vuilnisbelt. Logisch dus dat de rechter de gemeente keer op keer op de vingers tikt. Desondanks gaat dit college gewoon door met procederen, net zo lang tot de bewoners helemaal murw gebeukt zijn.

Ander voorbeeld van afgelopen donderdag. Op het laatste moment is het bestemmingsplan Achtersluispolder aangepast. De wet zegt in zo’n situatie dat het bestemmingsplan opnieuw zes weken ter inzage moet liggen. Dat betekent echter vertraging. En om dat te voorkomen, legde verantwoordelijk wethouder Dennis Straat eergisteren uit, neemt de gemeente het risico dat een van de bedrijven in de Achtersluispolder de rechter inschakelt. Straat gaf schaamteloos toe dat Zaanstad wetsregels overtreedt, maar vond het een aanvaardbaar risico dat de rechter hem zou terugfluiten.

In de marge van de vergadering kwamen ook de bajesboten langs. Mijn inschatting is dat Zaanstad op drie à vier punten de wet overtreedt door die boten hier nog anderhalf jaar te houden. Ik hoop van harte dat het tot een jurdische procedure komt. Dat Zaanstad ten aanzien van Nauerna opnieuw gerechtelijke billenkoek krijgt, dat de Achtersluispolder een illegaal bestemmingsplan blijkt te hebben en dat de magistraten vaststellen dat de gemeente willens en wetens heeft meegewerkt aan het (te lang) faciliteren van een onwettige gevangenis. 

Overigens, waag het niet om als burger een foutje te maken. Zaanstad sleept u met liefde voor diezelfde rechter.

0 gedachten over “Wetsovertreders”

 1. Ja de bajesboten, Ik was net even bij de expo in Weefhuis voor Amnesty en hoorde dat Geke bij de opening gisteren getaard is. Daar kan ik niet tegen dat op die plek dit gedaan wordt. Amnesty heeft altijd stelling genomen, dus wat bereik je hiermee, verkeerde plek dus!

  1. Ik gooi maar even de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok hier, maar ik vind het juist een prima plek en het had met applaus beantwoord moeten worden.

   Waarom is de verontwaardiging voor een ludieke actie groter dan al het onrecht migranten aangedaan mede dankzij Faber?!

   Wat ik wel jammer vind, is dat een politiek statement bij de actie ontbreekt. Hopelijk komt dat nog.

   1. Nog een knuppeltje dan maar.. Ik vind het een tamelijk domme actie, die Amnesty International -tegenstander van de bajesboten- schade heeft berokkend, terwijl inderdaad elke motivering van dat taarten achterwege is gebleven. Los daarvan: een belangrijke spelregel bij het taarten is dat je de verantwoording neemt voor je daad en dus niet wegrent na het gooien. (een andere spelregel is dat er alleen ingrediënten van de beste kwaliteit worden gebruikt voor de taart, maar of daaraan is voldaan weet ik niet).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *