Bokketochie

Over twee weken zou ik voor het eerst meedoen aan het Zaanse Bokketochie. Ik ben niet zo van het bier -een mislukte uitvinding, mijns inziens-, maar de deelnemende cafés schijnen desgevraagd ook jenever te schenken. En bovendien was het plan om met een stel vrienden langs de participerende kroegen te fietsen op zichzelf ook al gezellig.

Het Bokketochie gaat echter niet door. Volgens de gemeente Zaanstad houden de organisatoren zich niet aan de vergunningsvoorschriften. Er zouden te weinig fietsenrekken zijn, er had een goede verkeersregeling rond de cafés moeten komen alsmede een alternatief voor het vervoer van bezopen deelnemers. Toen het Bokketochie jaren geleden voor het eerst plaatsvond, kwam er een relatief kleine groep bierliefhebbers op af. Maar bij de laatste editie, in 2009, was het verworden tot een massaal zuipfestijn met tal van verkeersdeelnemers die ver boven hun theewater waren. Geen wonder dat de gemeente nu op de rem trapt.

Onze fietstocht gaat overigens wel gewoon door. Langs de cafés, want die zijn open en schenken ongetwijfeld ook bokbier. En wellicht ook langs de talloze kunstenaars die dat weekend hun werken tonen in het kader van de Atelierroute. Misschien is dat tweede onderdeel wel meer de moeite waard dan die openstaande biertaps.

0 gedachten over “Bokketochie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *