Loders Croklaan

Berichtje van Milieudefensie. Ik geef het maar even door.

Het moederbedrijf van Loders Croklaan is het Maleisische IOI. Dat bedrijf maakt zich in eigen land schuldig aan ontbossing en schendt de rechten van bewoners. Loders mag dan wel zoete chocolaatjes maken, maar wel met een bittere nasmaak voor bos en bewoners van Maleisië.

Loders Croklaan verwerkt palmolie onder meer tot ingrediënten voor chocola, halvarine, pizza en snoepgoed. Maar, wist je dat palmolie een van de aanjagers is van ontbossing? Voor oliepalmplantages wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt en platgebrand. Dit leidt tot een forse uitstoot van broeikasgassen. Kleine boeren verliezen toegang tot hun land en en hun natuurlijke hulpbronnen, zoals bos en water en de plantages veroorzaken tal van landconflicten.

Nederland is de grootste importeur in Europa van deze palmolie. Loders Croklaan speelt een grote rol bij de stijgende vraag naar dit plantaardige goedje. Het bedrijf heeft in Zaandam de grootste oliepalmraffinaderij van Europa!

Elf organisaties hebben een klacht ingediend tegen IOI, het moederbedrijf van Loders Croklaan. IOI overtreedt de wet, pleegt fraude en kapt zonder toestemming bossen in Indonesië. De klacht die is ingediend bij het ‘klachtenloket’ van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), heeft er toe geleid dat IOI niet langer het duurzame stempel heeft van de Ronde Tafel.

Eet smakelijk!

Tot zover Milieudefensie. Loders Croklaan, ooit de werkgever van Mark Rutte, bevindt zich overigens bij mijn weten nog altijd in Wormerveer, niet in Zaandam.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *