Kerksluitingen

De boodschap afgelopen week dat de komende tien jaar een kwart van de protestantse en katholieke kerken overbodig wordt, staat me wel aan. Twee per week gaan er gebedshuizen dicht in Nederland, zo luidt de verwachting. Jaar na jaar. “De bedding van het christelijk geloof wordt steeds smaller naarmate er minder geloofsgemeenschappen zijn”, zei hoogleraar praktische theologie Henk de Roest tegen het Noordhollands Dagblad. “Die zijn van emininent belang voor de verspreiding van Gods boodschap.”

Ik word er wel vrolijk van, die ontkerkelijking. Er van uitgaand dat deze tendens doorzet en dat wellicht steeds minder mensen geloven in een opperwezen  en zijn plaatsvervanger(s) op aarde, kan het er namelijk toe leiden dat steeds meer mensen zelf gaan denken. Dat ze niet meer afgaan op de idioterie van de paus. Dat ze de brainwashing van de gereformeerde voorgangers aan zich voorbij laten gaan. Dat ze hun geld op zondag niet meer in een collectezak steken, maar het schenken aan een goed doel. Om maar een paar voordelen te noemen. Zoals Pieter Jelles Troelstra ruim een eeuw geleden al zei: “Het beste geloof is het geloof in jezelf.” 

Overigens, voor wie bang is dat de islam het gat in de markt opvult: ook daar is leegloop. Het zal niet lang meer duren of de eerste poldermoskee gaat in de verkoop. Dat maakt meteen het referendumvoorstel van moslimhatertje Geert Wilders over het bouwen van minaretten overbodig.   

PS. Aanrader voor de uren dat u niet in de kerk zit: De Schrift betwist van Maarten ’t Hart. Haarfijn ontleedt hij in dat boek de enorme hoeveelheid onzin en waanideeën zoals die zijn vastgelegd in de bijbel. Smullen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *