PvdA

Ik ben nog niet eens halverweg in de biografie van Pieter Jelles Troelstra, maar het aantal conflicten tussen de -we spreken 1900- nog geen vierduizend SDAP-leden is al niet meer te tellen. Wat dat betreft hebben de sociaal-democraten in ruim een eeuw tijd weinig bijgeleerd. Het is triest om te zien hoe de achterban van Job Cohen elkaar de tent uitvecht in een onnavolgbare poging de PvdA weer te laten groeien en bloeien. Het ene na het andere mes verdwijnt in de rug van de partijleider. Oudgedienden als Bram Peper en Marcel van Dam -toch niet bepaald mensen met een brandschoon blazoen, wat hun woorden per definitie verdacht maakt-, schieten, gesteund door opgeblazen types als Felix Rottenberg, met steeds zwaarder geschut. Vanuit de Tweede-Kamerfractie komt nauwelijks weerwoord. En sinds Wim Kok de laatste ideologische veren van de PvdA-haan heeft geblazen, is ook de richting waarin de partij zich wil bewegen aan eenieder onduidelijk.

De Partij van de Arbeid zwalkt. Steeds meer en steeds vaker. En de PvdA ruziet. Zoals oud-wethouder Hans Luiten ooit zei: Zet twee PvdA’ers in een kamer bij elkaar en je hebt een milieuvergunning nodig vanwege de zuurgraad. Een goed voorbeeld daarvan is zijn partijgenoot Anton Schuurman, die in 2007 een boekje schreef over 125 jaar sociaal-democratie aan de boorden van de Zaan. De merkwaardige slotzinnen van zijn historisch overzicht luiden dat ‘de Zaanse partijgenoten er, gegeven de huidige omstandigheden, verstandig aan doen bij de volgende verkiezingen met tenminste een halvering rekening te houden. Met deze gelukwens aan de jarige besluit ik mijn bijdrage’. De PvdA-Zaanstad liet het boekje drukken en verspreidde het in groten getale. Het tekent het sadisme (en het onvermogen om de toekomst te voorspellen) van Anton Schuurman, het tekent het masochisme binnen de PvdA. 

Kom, kleinkinderen van Pieter Jelles. Bekijk het leven eens wat luchtiger. Neem jezelf niet zo bloedserieus. En houd voor de verandering een keertje vast aan je grondbeginselen. Wie weet komt het dan toch nog goed.  

Cohen, Job Binden

 

 

 

 

 

 

Job Cohen bindt. Maar wie verbindt Job Cohen?

0 gedachten over “PvdA”

  1. Onderstaande uitspraak is niet van Hans Luiten maar van Staf Depla

    zie website PvdA “Als je drie PvdAers bij elkaar hebt moet je al een milieuvergunning
    aanvragen vanwege de zuurgraad!” Dat schijnt gezegd te zijn door onze
    partijgenoot Staf Depla

    Zoals oud-wethouder Hans Luiten ooit zei: Zet twee PvdA’ers in een kamer bij elkaar en je hebt een milieuvergunning nodig vanwege de zuurgraad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *