Heldenpenning

Eergisteren werd in het Muziekgebouw aan ’t IJ de Kinderboekenweek geopend. Thema: ‘Superhelden – Over dapper durven zijn’. Gisteren ging die week echt van start. En vandaag introduceert Corrie Noom de Zaanse Heldenpenning. De leerlingen van de naast mijn huis gelegen basisschool De Voorzaan hebben de eer deze wethouder te mogen ontvangen. Toeval bestaat niet. Het is volgende maand namelijk  twee jaar geleden dat ik namens ROSA het idee van de Heldenpenning voorlegde aan de gemeenteraad, die er unaniem mee akkoord ging. Vorig jaar besloot B&W af te zien van het initiatief, na eerder te hebben aangekondigd de penning in 2010 in te voeren. En het was opnieuw de raad die verlangde dat de Heldenpenning er toch zou komen. Gelukkig maar.

Corrie gaat vandaag met de leerlingen van De Voorzaan in op de vraag wie of wat een held eigenlijk is. (Flauwe definitie: een lafaard die niet weg durft te lopen. Andere definitie, van W.F. Hermans in De donkere kamer van Damocles: iemand die ongestraft overmoedig is geweest). Waarna de wethouder bekendmaakt dat ouders en leerkrachten kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen voordragen die een voorbeeld zijn geweest voor hun omgeving. In december maakt een jury bekend wie dit jaar de Zaanse helden zijn.

Het is precies zoals ik het twee jaar geleden voor ogen had. Of, zoals het college zelf schrijft in haar persbericht: “Dit past bij de doelstelling van de gemeente om participatie en maatschappelijke activiteit van burgers te bevorderen.”

Heldhaftig toch, zo’n ommezwaai.

0 gedachten over “Heldenpenning”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *