Maria Johanna van Elsland-Eshuijs

Op 22 juli van dit jaar mocht ik op bezoek bij Maria (’tante Rie’) Johanna van Elsland-Eshuijs. Ze lag in hospice De Schelp, in Krommenie, en wist dat ze toe was aan de laatste fase van haar leven. Ze leed er niet onder. 95 Was ze, en ze vond dat ze een goed leven had gehad. Een intens leven ook, merkte ik die dag. Ik kwam bij haar op bezoek vanwege haar illegale werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelde er desgevraagd graag over, zij het met grote bescheidenheid. Strijdbaar was ze nog steeds. Ze kon zich bijvoorbeeld, bijna zeventig jaar na dato, nóg kwaad maken om de slappe houding die de SDAP haars inziens tentoonspreidde gedurende de bezetting. 

Haar echtgenoot, Dick, was destijds actief binnen de Raad van Verzet, een ondergrondse, links georiënteerde groep die in de Zaanstreek vrij sterk was. Zelf belandde de net getrouwde Rie van Elsland ook in het verzet. “Er kwam iemand langs van de CPN”, vertelde ze. “Die zei: ‘Ik merk dat u anti-Duits bent. Zou u hier en daar een dubbeltje of een kwartje willen ophalen voor het Solidariteitsfonds?’.” Dat wilde ze wel. Het geld van het ‘Solfonds’ kwam ten goede aan onderduikers. Van het een kwam het ander. Een groot deel van de oorlog zat het huis van het echtpaar Van Elsland in de Koogse Kieftstraat vol met onderduikers, veelal communisten. Mevrouw Van Elsland was er nuchter over. “Je gaat niet in het verzet, je rolt er in.”

Van 1946 tot 1950 zat ze namens de CPN in de gemeenteraad van Koog aan de Zaan. Een intern conflict maakte daar volgens haar een eind aan. Op 4 oktober jongstleden overleed Maria Johanna van Elsland-Eshuijs, een bewonderswaardige vrouw.

0 gedachten over “Maria Johanna van Elsland-Eshuijs”

 1. Herman Binnekade

  Onze verzorgingsstaat ????? Zaandam, 12 oktober 2011

  Dat je je in- en uitgaven in evenwicht moet houden is ieder weldenkend mens zich wel van bewust.
  In die zin kan ik me volledig vinden in de bezuinigingen die onze regering in Den Haag uitvoert om de staatskas in evenwicht te houden.
  Sommige bezuinigingen heb ik toch echter wel grote vraagtekens, bedenkingen bij.

  Ik bedoel met name de bezuinigingen in de verpleeghulp van verzorgingstehuizen.
  Onlangs werd mijn schoonmoeder, mevr.v.Elsland, ernstig ziek en na een kort ziekenhuisbezoek doorgestuurd naar een hospice om daar haar laatste maanden door te brengen.

  Gelukkig werd ze daar geweldig opgevangen door de goede zorg van een groot aantal vrijwilligers die volkomen pro deo dit werk doen!
  Hierdoor en door de medicijnen knappe ze zo goed op dat ze er waarschijnlijk langer dan drie maanden over zou doen om haar laatste adem uit te blazen.
  Dan krijg je te maken met de eerste botte bijl bezuiniging van de overheid.
  Je mag maar drie maanden in een hospice liggen en dan moet je weg, ongeneselijk ziek of niet!
  Ze werd overgeplaatst naar een verpleegtehuis.
  Hier werken op dertig patiënten vier verpleegsters!!!
  De patiënten zijn allemaal zwaar hulpbehoevend en meestal in de laatste fase van hun leven.
  Het resultaat is dat moeder tegen de middag pas werd gewassen omdat vier mensen onmogelijk binnen redelijke tijd alle werkzaamheden, dat zijn er uiteraard veel meer dan alleen de mensen wassen, kunnen verrichten.
  Het is verschrikkelijk om zo van nabij mee te maken hoe je wordt opgeborgen omdat de maatschappij je niet meer nodig heeft.
  Een leven lang hard gewerkt en altijd voor iedereen klaar gestaan. Ook meestal pro deo!!
  Om kort te gaan … na een maand was Ma aan het eind van haar Latijn en hebben we haar, heel indrukwekkend, naar haar laatste rustplaats gebracht.

  Als je bedenkt dat onze maatschappij in rap tempo vergrijst wordt het je koud om het hart over wat ons in de toekomst staat te wachten.
  Jarenlang heeft de politiek beknibbeld op de verpleegzorg en nu klagen ze over slechte zorg, Aan goede zorg hangt een prijskaartje.
  De bonussen die bij de banken normaal gevonden worden, heren en dames in Den Haag, doe daar iets aan !!!
  De hypotheekrenteaftrek is die echt heilig als je een huis van een miljoen of meer koopt!??!

  Herman Binnekade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *