Geschiedenis herschreven

SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer is niet zo van de kleine gebaren. Wie hem achter het katheder van de Zaanstedelijke gemeenteraad ziet staan, vermoedt al snel dat bij Patrick wat Leninistisch-Chaplinesk bloed door d’adren stroomt. Op papier wordt zijn politieke toneel niet minder, zo bleek afgelopen week weer eens in het rubriekje ‘Fracties nemen stelling’ (te vinden in het Zaans Stadsblad). Patrick pakt in de paar zinnen die hem daar gegeven zijn maar liefst twee onderwerpen tegelijk bij de kop: “Nauerna, de bajesboten. Het college veroorzaakt weerstand op [sic] de manier hoe ze deze dossiers behandelt.” Ten aanzien van Nauerna hebben ‘de collegepartijen gedraaid (VVD en ZOG), zijn feiten verdraaid, afspraken geschonden. Ook GroenLinks voegt zich naar het college. (…) Ouderwetse achterkamertjespolitiek! College, neem je verlies, stoppen nu!’.

Het item bajesboten blijft beperkt tot het aanstippen van het pijnpunt, waarbij Patrick vergeet te vermelden dat de Socialistische Partij in 2006 voor de komst van de gevangenisboten voor illegalen stemde, in een succesvolle poging om een wethouderszetel binnen te hengelen. Heel mooi dat de partij nu tegen die drijvende cellenblokken ageert, maar vergeet vooral de eigen historie niet, zou ik willen meegeven. 

Dan de stortplaats in Nauerna, die Patrick c.s. à la minute gesloten willen hebben. Ook hier vergeet hij wat details. Het belangrijkste: tussen 2006 en 2010 was SP-wethouder Piet Keijzer verantwoordelijk voor die stortplaats. Hij verbrak namens B&W eenzijdig de afspraak met de bewoners van Nauerna dat de vuilnisbelt in 2010 dicht zou gaan. Lees dit interview op de SP-website er nog eens op na. Of dit. Citaatje van Keijzer destijds: ,,Terugkomen op gemaakte afspraken moet je normaal gesproken niet willen, maar gezien de voordelen van het plan vind ik het toch een goede zaak dat onderzocht wordt of er extra gestort kan worden op Nauerna.” Keijzer -overigens een van de betere wethouders in de afgelopen collegeperiode- kreeg de volledige steun van de SP-fractie. Je zou het ‘gedraai’ van de socialisten kunnen noemen. Je zou kunnen zeggen dat er door de SP al vijf jaar geleden ‘afspraken geschonden’ zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat Patrick Zoomermeijer een staaltje oud-communistische geschiedschrijving laat zien zoals in die gelederen al zo vaak is gebeurd.

Ik kies voor alle drie.

Patrick ‘stoppen nu!’ Zoomermeijer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *