Babel

Een van de vele onvolprezen initiatieven in de Zaanstreek betreft Babel. Deze stichting biedt een podium, kenniscentrum en denktank ineen over de Zaanstreek. Steeds staat bij Babel voorop hoe de streek er uitziet en er uit kan zien. Om visie te ontwikkelen en discussies los te maken organiseert dit gezelschap talloze bijeenkomsten over stedenbouw, architectuur en aanverwante zaken.   

Gisteren was er weer zo’n ontmoeting. Er kwamen ongeveer tachtig mensen naar de Zaandamse Koekfabriek, wat me zeer acceptabel lijkt. Ik zag overigens slechts één raadslid rondlopen, Louis Groen (PvdA). Dat viel dan weer wel tegen. Het gespreksonderwerp was ditmaal het DNA van de stad. Tientallen mensen hadden foto’s ingezonden waarop hun visie op het Zaanse DNA was vastgelegd (voor wie het heeft gemist: de komende maand zijn de foto’s te zien in de Bieb aan de Westzijde). Architect Marlies Rohmer hield een vurig pleidooi voor het mogen bouwen van waterwoningen naast het eiland in de Voorzaan (maar volgens haar lukte het niet eens om de ambtenaar te spreken te krijgen die over dit stukje Zaan gaat). Oud-wethouder Piet Keijzer, Kunstcentrum-directeur Isabella de Jong en voormalig stadsdichter Hans Kuyper legden uit waar volgens hen het DNA van Zaanstad te vinden was. En ‘streetmarketeer’ Eduard Dirkzwager deed een kritiek oproepende poging om uit te leggen waaraan het Zaanstad ontbreekt. 

Het was prikkelend, het riep op tot instemming of tegenspraak en het was gezellig. Aan te bevelen voor eenieder die geeft om de Zaanstreek. Meer weten? Zie http://stichting-babel.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *