Randstad

Voor wie dacht dat de Randstad wel zo’n beetje helemaal opgevuld was: niet dus. Volgens de laatste berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving krijgen de vier Randstadprovincies er de komende vijftien jaar 700 duizend inwoners bij. Om het dichtbij huis te houden: de Zaanse bevolkingspopulatie groeit tot 2025 met 10% of meer. Dat zijn dus minimaal 17.000 Zaankanters extra. En dan hebben we ook nog de kans dat de hele gemeente Graft-De Rijp zich bij ons voegt. Tel uit je winst.

Waar de Randstad groeit, krimpen de buitengebieden. Vooral de randen van het land (Limburg, grote delen van Groningen, Zeeland en Overijssel) gaan flink inleveren. Het nieuws leidde deze week tot voorpaginapublicaties. Maar is het wel nieuws?

Volgens mij lopen we gewoon achter. In zo ongeveer de hele wereld heeft de trek naar de stad de afgelopen eeuw al plaatsgevonden. Overal in Afrika, Azië en Zuid-Amerika is het platteland leeggelopen en hebben de dorpelingen zich gevestigd in miljoenensteden. Tientallen jaren later doet Nederland dat trucje na. Met beperkt resultaat overigens. Volgens de laatste voorspellingen heeft Amsterdam in 2040 902 duizend inwoners. Nog altijd geen miljoen. Laat staan miljoenen, zoals een beetje wereldstad hoort te hebben.

Nederland hobbelt dus achter de geschiedenis aan. Maar ook dat is niks nieuws. De aan Heinrich Heine toegeschreven -apocriefe- uitspraak ‘Als de zondvloed komt ga ik naar Holland, want daar gebeurt alles vijftig jaar later’ doet nog steeds opgeld. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *