Bonnetjes

De Volkskrant vroeg de partijen die zitting hebben in de Tweede Kamer hoe ze hun subsidie besteden, maar kreeg in eerste instantie nul op het rekest. Het dagelijks bestuur van de Kamer verordonneerde de uitgaven (€165.000,- per zetel) geheim te houden, bang als het was voor een bonnetjesaffaire zoals die in Groot-Brittannië losbarstte toen bekend werd dat allerlei voor de politiek bedoelde subsidies oneigenlijk werden ingezet. Gelukkig doorbraken een paar partijen de omerta. De SP, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie besloten om hun uitgaven alsnog openbaar te maken. Lijkt me heel verstandig, zeker als je niets te verbergen hebt. Het CDA liet meteen weten dat haar gegevens vertrouwelijk blijven. De andere partijen zwijgen in alle toonaarden. Nooit (meer) op stemmen, zou ik willen adviseren. Wanneer je als partij keer op keer bepaalt welke maatschappelijke instellingen subsidies mogen ontvangen en daarover openheid verlangt, terwijl de miljoenen subsidie die je zelf ontvangt het daglicht niet mogen zien, dan ben je het vertrouwen van de kiezer niet waard.

Slotzin in het Volkskrant-artikel: “In diverse gemeenten en provincies zijn de lokale fractieverantwoordingen de afgelopen jaren openbaar geworden, of via een beroep op de WOB [Wet Openbaarheid van Bestuur] verkregen.” Hoe staat het eigenlijk met de inzichtelijkheid van de subsidies die de Zaanse partijen ontvangen? 

0 gedachten over “Bonnetjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *