Murano

Murano ligt anderhalve kilometer van Venetië en is een verzameling door bruggen verbonden eilandjes. Murano is ook een nieuwbouwproject schuin achter NS-station Zaandam. Het Italiaanse Murano staat tot de Zaanse versie als een slagroomtaart tot een broodkorst.

Journalisten die het niet meer weten -of die moeite hebben met schrijven- beginnen hun verhaal soms met de zin: “Het is zover.” Waarna een exposé volgt over dat wat er zover is. De eigenaars van het Zaandamse Murano beginnen hun advertentie eveneens met de mededeling dat het zover is. ‘Het’ zijn in dit geval de te verhuren woningen. Misschien dat ze er van binnen prachtig uitzien, maar de buitenkant van dit kluitje flats is plomp, saai en fantasieloos. De bakstenen blokken staan te dicht op elkaar en zijn te hoog. Het is Poelenburg anno 2011. Links liggen de huizenmassa’s naast de spoorlijn en rechts naast een eentonige jaren-tachtigwijk en een redelijk drukke autoweg.

Enfin, de huurprijs van al dit lekkers is in ieder geval de moeite waard. “Huren vanaf €799,- tot €1425,-“, benadrukt de adverteerder. Om er in kleine letters aan toe te voegen dat er ook nog €60,- servicekosten bijkomen. Kanonnen! Voor dat soort bedragen huur je een deel van een Amsterdams grachtenpand of betrek je een eengezinswoning in de Veluwse bossen.

Ook verder weet de verhuurder het aardig te verkopen. Op de site www.hureninmurano.nl staat bijvoorbeeld: “Op het gebied van onderwijs laat Zaanstad niets te wensen over.” (Het ontbreekt de stad alleen aan een universiteit en een behoorlijke HBO-opleiding). “Er is een hogeschool.” (InHolland genaamd. Need I say more?)  “Het groene Zaanse weidelandschap wordt uw achtertuin.” (Alleen staan daar nog wel een paar honderd huizen voor.) “In Zaandam vindt u alles op het gebied van cultuur.” (Behalve dan een poppodium.)

Murano is te huur. Heel lang, vermoed ik. Murano is namelijk te duur.

Bestand:Murano Rio del Vetrai.jpg

Het originele Murano 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *