Megastallen

Henri Meijdam was denk ik een jaartje weg als burgemeester van Zaanstad toen hij plotseling weer opdook in een raadscommissie. Hij was destijds voor een fijn bedragje door Jan en alleman in te huren – maakte niet uit waar het over ging – en kwam dit keer varkensflats promoten. Megastallen werden ze ook wel genoemd. Enorme vleesfabrieken waarin duizenden varkens werden opgeborgen tot het moment dat ze onder het mes gingen. Als het aan Meijdam en zijn opdrachtgevers lag, zou er zo’n intensieve veehouderij in de Westzanerpolder komen. Enthousiasmerend en prachtig articulerend als vanouds schetste hij de talloze voordelen van de varkensflat. Kort samengevat kwam het er op neer dat mens, dier en milieu er beter van werden. Alle geestdrift ten spijt zag de gemeenteraad niets in de plannen. De beestenboel verdween vrij geruisloos uit beeld.  

Deze week maakte de GGD Nederland bekend dat er minimaal 250 meter moet zitten tussen intensieve veebedrijven en bestaande huizen. Is er sprake van nieuwbouw, dan moet er volgens de GGD eerst binnen een straal van duizend meter worden onderzocht welke risico’s de veehouderij met zich meebrengt. De reden voor dit advies: als resultaat van dergelijke massastallen zwerven er in de buurt hogere concentraties rond van het giftige endotoxine en van de in potentie dodelijke MRS-bacterie.

De landbouworganisatie LTO heeft zich inmiddels ontstemd getoond over het GGD-advies. Misschien kunnen ze Henri inhuren om het een en ander recht te praten. Is-ie namelijk best goed in. 

Henri Meijdam in 2011 (Wikipedia).

Waardeer dit artikel

De content op deze website is in en uit principe gratis, maar het maken ervan kost wel geld. Vond je het de moeite waard? Laat het blijken met een kleine bijdrage en help bij het mogelijk maken van onafhankelijke artikelen.

ValutaBedrag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *