Monumenten Spreken

De Zaanstreek herbergt zo’n dertig monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Van de plaquette met de namen van omgekomen leraren en leerlingen van het Zaanlands Lyceum tot ‘Dikke Bertha’, het ietwat plompe beeld op het Zaandamse Verzetsplantsoen. In bijna alle gevallen is het verhaal achter de monumenten niet bekend bij het grote publiek. Wellicht komt daarin binnenkort verandering, aan de hand van het project ‘De Monumenten Spreken’.

Een kleine, maar enthousiaste en zeer capabele ploeg is momenteel bezig met het maken van de eerste filmpjes over de Zaanse monumenten. Er is nog flink wat geld nodig om alle monumenten op beeld vast te leggen, maar de fondsenwerving gaat vast wel lukken. Voor wie wil doneren, zie hier

Het eerste filmpje, de pilot, is nu af. Het gaat over de geschiedenis van de gedenksteen op de Zaandamse Leeghwaterweg. Een aanrader. Zie YouTube

Oorlogsmonument Leeghwaterweg

0 gedachten over “Monumenten Spreken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *