Restaurants

Zaanstad heeft inmiddels een flink assortiment aardige tot goede restaurants -met wat mij betreft op nummer 1 De Vijfde Smaak in Wormerveer-, maar qua locatie is het allemaal niet zo spannend. Oké, de Koekfabriek zit in het mooi gerenoveerde Verkadecomplex en er zijn prachtige Zaanse panden ingericht als eetgelegenheid (De Smuiger bijvoorbeeld, in Koog aan de Zaan), maar heel avontuurlijk ziet het er allemaal niet uit.

Op slechts twintig minuten fietsen van de Hempont bevinden zich nu twee restaurants die er wel avontuurlijk bijliggen. Niet alleen door hun locatie, een langgerekte strekdam in het IJ, maar ook door hun vorm. Neem bijvoorbeeld Pont 13, een tot restaurant verbouwde veerpont. Sinds 1927 in gebruik om passagiers over het IJ te zetten, maar een aantal jaren geleden afgedankt en als ‘oud ijzer’ in Zaandam beland. Daar werd de pont gekocht door een ondernemer en vervolgens gestript en opnieuw opgebouwd tot wat het nu is, een plaatje van een drijvend eethuis. Extraatje voor de eters onder u: de meubels waaraan en de kachtels waarnaast u zit zijn ook te koop.

Nog spectaculairder is het tegenover Pont 13 gelegen REM-eiland. Dat is een in de jaren ’60 gebouwd stalen platform waarop destijds commerciële tv-uitzendingen werden verzorgd, net buiten de Nederlandse territoriale wateren. Vier maanden duurde het avontuur, toen bestormde de politie het zendstation en nam de hele inboedel in beslag. Een ondernemer kocht enkele jaren geleden de restanten en vestigde er een restaurant in dat in juli 2011 open ging. Het eten is er goed en betaalbaar, het uitzicht spectaculair. Wel tijdig reserveren, want het restaurant zit elke avond vol. 

Terugfietsend vanuit de Houthavens zagen we op de Hemweg in tien minuten tijd twee keer een vos oversteken. In Amsterdam, of all places. Er schijnen hier nog veel meer van die roodbruine beestjes rond te lopen, waarvan sommigen zo tam zijn dat ze uit de hand eten. Ook spannend! 

REM-eiland, Haparandadam, Amsterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *