Ikea

Geld dat stom is maakt recht wat krom is. En dus gaf het gemeentebestuur van Zaanstad onlangs toestemming om een oud-Zaans pand op de Gedempte Gracht te slopen, opdat er een zielloze winkel voor in de plaats kon komen. Daarom mocht electronicagrootmacht Saturn een mooie, nieuwe brug op diezelfde gracht verkrachten met twee levensgrote reclameborden, ook al stond het Zaanstedelijk reclamebeleid dat eigenlijk niet toe. En om die reden wil het college van B&W, naar Dagblad Zaanstreek meldt, binnenkort een monumentale bedrijfshal laten slopen, opdat Ikea er een lelijke, blauw-gele blokkendoos voor in de plaats kan zetten. Dat levert namelijk allemaal geld op, en dan is het goed om architectonische en monumentale ontwerpen onderuit te halen. 

Ten tijde van het vorige college wilde Ikea zich ook al in Zaanstad vestigen. Op een plaats waar het college dat niet zag zitten. B&W bood een andere locatie aan, maar daar voelde de Zweedse woongigant weer niets voor. Jammer dan, zei het college. De deal ging niet door.

Nu er een nieuw college is, met wat minder ruggengraat, waagt Ikea een tweede poging. Het heeft de begerige blik dit keer laten vallen op een oude Bruynzeelfabriek in het Zaandamse Zuiderhout. Klein probleem: er staat een hal in de weg die monument is. Geen probleem, lijken burgemeester en wethouders te hebben gezegd. Dat monument kan wel plat (zoals er dankzij onze plaatselijke bestuurders al tal van monumenten tegen de vlakte gingen), want Ikea bouwt weliswaar smakeloze, eenvormige winkels, maar biedt ook werkgelegenheid.

En nu maar hopen dat er een raadsmeerderheid is die de rug wel recht houdt en het behoud van monumenten belangrijker vindt dan de komst van de zoveelste meubelleverancier.     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *