Volkspark

Het is nog geen drie jaar geleden dat het Zaandamse Volkspark een enorme facelift kreeg. Er ging zoveel geld in dat de gemeente geen reserve meer had voor een fatsoenlijke omheining. Gelukkig sprong ijzersmederij Kaaijk in de bres door voor nop een prachtig hek te leveren. Naar deze week duidelijk werd is ook de rest van het park destijds half aangepakt. “Een deel van de beplanting en de bomen blijkt nu niet goed te groeien”, schrijft de gemeente in een bewonersbrief. De oorzaken: een te dichte en deels te natte bodem en een disbalans tussen de voedingsstoffen die moeten zorgen voor een voorspoedige groei. Een flinke hoeveelheid van de nieuwe beplanting is dood, een ander gedeelte groeit niet goed.

Gevolg is wel dat het hele park nu weer op de schop moet. Tussen half november en mei 2012 wordt alle beplanting ter plekke verwijderd of tijdelijk opgekuild en later weer teruggeplant. De grond wordt losgemaakt en voorzien van nieuwe voeding. En er komt extra drainage. Tel uit je verlies.

Vraag 1: had dit in 2008 niet voorzien kunnen worden? Vraag 2: hoeveel kost dit grapje? En vraag 3: wie gaat dat betalen? Het antwoord op de laatste vraag denk ik al te kennen.

Overigens, vorig jaar plantte wethouder Linnekamp samen met een aantal scholieren de eerste van een reeks bomen langs de vernieuwde Den Uylweg, eveneens in Zaandam. Inmiddels is de helft afgestorven. Tientallen bomen -‘dustkillers’ noemt de gemeente ze prozaïsch- worden dit najaar noodgedwongen vervangen. De vragen 1, 2 en 3 van hierboven blijven over.  

Tot slot nog even iets over een andere gevelde boom: Arie Kuiper. Hij schreef van 1960 tot 1989 eigenzinnige artikelen, eerst in het dagblad en later als hoofdredacteur in het opinieweekblad De Tijd. In Kuipers nadagen bij De Tijd mocht ik er stage lopen. Kuiper componeerde destijds in een zijkamer buitenlandcommentaren en en kwam niet meer zo heel vaak op de redactie. Maar die ene keer dat hij naar mijn bureau liep, kan ik me nog goed herinneren. Hij schoof me een boekje toe en zei, hoewel hij me verder niet kende: “Hier, neem jij deze maar. Jíj kunt er misschien nog iets van leren.” Hoe de publicatie heette ben ik allang kwijt, maar Arie Kuiper vergeet ik nooit meer. Markante man. Hij werd overigens 77.

  

Arie Kuiper, overleden op 8-11-2011

0 gedachten over “Volkspark”

 1. Hoi Erik,

  Leuk dat je Arie op een persoonlijke manier herdenkt, anders dan de obligate krantenstukjes die ik overal tegenkom. En ook leuk om te zien dat het schrijven je in de vingers is gebleven.
  Toen jij bij ‘ons’ stage liep was ik eindredacteur van De Tijd, dus we moeten elkaar zijn tegengekomen. Ik herinner me dat nog, jij ook?

  Succes met alles wat je doet.

  1. Hallo Truusje,

   Ja hoor, ik herinner me je ook nog. Het was een mooie tijd bij De Tijd. Jammer dat het uiteindelijk HP/De Tijd werd. Dank voor je leuke reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *