Sea Shepherd

Op 19 november organiseert De Groote Weiver in Wormerveer een benefiet voor de Sea Shepherd Conservation Society. Met een mooie line-up: De Kift, Paul de Munnik, G.W. Sok, The Bent Moustache en zo nog het een en ander betreden het podium. Een aantrekkelijk programma dus, en de opbrengst gaat naar het goede doel: de redding van allerlei bedreigde zeedieren. Want dat is wat het radicale broertje van Greenpeace doet, jaar na jaar en onvermoeibaar. Niets mis mee dus.

Of toch? Eigenlijk wel. Sinds de jaren ’70 is Brigitte Bardot actief voor de actiegroep van oprichter en leider Paul Watson. Ze maakt bovendien deel uit van de raad van adviseurs die Sea Shepherd heeft. Als dank vernoemde de organisatie eerder dit jaar een futuristische boot naar het voormalige Franse sekssymbool. Bardot is ook de vrouw die in haar geboorteland al een stuk of vijf keer is veroordeeld wegens racistische uitspraken. Ze liet in een brief aan president Sarkozy ten aanzien van moslims weten het ‘zat te zijn om onder de duim van deze bevolkingsgroep te leven die ons en ons land vernietigt’. Ze is tegenstander van ‘het mixen van genen’. Homo’s zijn bij haar ‘kermisfenomenen’. Ze is getrouwd met een goede vriend en politiek adviseur van Jean-Marie le Pen, de aanvoerder van het extreem-rechtse Front National. En ze vindt dat ‘mijn land weer wordt binnengevallen door een overpopulatie van buitenlanders, vooral van moslims’.

Je zou denken dat Sea Shepherd-voorman Watson wel moeite heeft met de denkbeelden van Bardot. Maar zoals uit de vernoeming van de boot al een beetje blijkt, is daar geen sprake van. Watson is dan ook bevriend met Bardot. En hij is zelf eveneens voorstander van een strikt anti-immigratiebeleid en een harde aanpak van illegale immigratie.

Ik vind dat Sea Shepherd over het algemeen bewonderenswaardige acties voert. Maar dit benefietavondje sla ik toch liever over.  

PS. Vanavond heeft De Groote Weiver mooie wereldmuziek. Komt allen. 

De Sea Shepherd-boot

0 gedachten over “Sea Shepherd”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *