Van uitstel komt…

Een van de mindere tradities die Zaanstedelijke colleges er op nahouden is het uitstellen. Het niet uitvoeren van aangenomen moties of raadsmeerderheidswensen, in de hoop dat van uitstel vanzelf afstel komt. Zo belooft het college op aandringen van de raad jaar na jaar dat er nu echt gewerkt gaat worden aan betere gladheidsbestrijding. Niet dus. B&W vertikte het om de Zaanse Heldenpenning in te voeren, hoewel de gehele gemeenteraad daar voor had gestemd. Er was nog flink wat druk nodig om het college zo ver te krijgen dat deze kinderpenning er alsnog kwam. De keuze van de gevel van het nieuwe stadhuis, dat morgen officieel open gaat; ook zo’n gevalletje dienstweigeren. De bevolking mocht op voorstel van de gemeenteraad kiezen uit drie modellen en koos er in grote meerderheid eentje uit. Waarna B&W een geheel ander, vierde gevelontwerp nam. Laatste voorbeeld: al jaren geleden bepaalde de raad dat Zaanstad moest zorgen voor een multicultureel festival. Het kwam er niet. Deze week heeft de raad besloten de burgemeester en wethouders te dwingen er nu toch echt werk van te maken. Ik ben benieuwd.
Het zijn vier voorbeelden uit vele. En met democratische besluitvorming heeft het weinig te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *