Willem en Robert

Op een en dezelfde dag werd afgelopen week bekend dat twee journalisten met een Zaans linkje promoveerden tot adjunct-hoofdredacteur van een landelijk blad. Allereerst was daar Robert van de Griend (32), redacteur van Vrij Nederland. Hij kreeg landelijke bekendheid nadat hij wekenlang undercover werkte aan boord van de Zaanse bajesboten en daar vervolgens een onthullend artikel over schreef. Ook in de navolgende maanden boog Robert zich over de mensonterende toestanden aan boord van de twee boten en produceerde hij er mooie verhalen over. Hij werd er voor beloond met De Tegel, een prijs voor onthullingsjournalistiek. En mag per 1 januari dus de hoofdredactie van het voormalige verzetsweekblad versterken. 

De andere van baan veranderende verslaggever is Willem Schouten (45). Jarenlang was hij redacteur bij Dagblad Zaanstreek. Op de redactie wisselden hij, zijn latere vriendin Annemart en ik regelmatig van gedachten over zaken als literatuur en films, waarbij zijn smaak bijna steevast verschilde van de mijne. Ik genoot altijd erg van zijn levenslust en enthousiasme en betreurde het dat hij uit de Zaanstreek vertrok om, via het Haarlems Dagblad en het Algemeen Dagblad, naar het volkse treinblad Spits vertrok, onder meer om filmrecensies te kunnen schrijven. Hij klombij Spits op tot hoofdredacteur en wordt nu dus adjunct bij Het Parool. Met de branie die hem eigen is verklaarde hij vrijdag in die krant dat NRC Handelsblad de gemeente moest worden uitgejaagd en dat Het Parool de enige krant van betekenis diende te zjn in de hoofdstad. Go for it, Willem!   

Als abonnee van beide bladen wens ik de twee heren veel succes bij het hopelijk kritisch uitoefenen van hun baan.  

Willem Schouten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *