W.F. Hermans

De man is al jaren dood, maar nog altijd verschijnen er nieuwtjes over hem, alsmede publicaties van zijn hand. Best knap. Zo werd een paar maanden geleden duidelijk dat Willem Frederik Hermans tijdens de oorlog lid was van de Duitse Kultuurkamer, wat enigszins tegenviel van de man die iedereen de morele maat nam. En onlangs kwam deel 9 van de Volledige werken uit, bestaande uit Hermans’ complete dichtwerk. Het is een beetje sombermans aan het woord, met regels als ‘Ik zit alleen bij een walmend licht,/schrijf in roet op ’t plafond een schichtig gedicht’. Je moet er van houden, zullen we maar zeggen.

Wat niet veel mensen weten is dat opper-Zaankanter Klaas Woudt ruim vijftig jaar geleden aan Hermans vroeg of die voor zijn Zaandijkse uitgeverij een boek wilde schrijven. Klaas, in zijn autobiografische schets Van begin tot eind (jammer genoeg niet in de boekwinkel te koop): “Ik reisde naar Groningen om hem te vragen over Erosie te schrijven. Dat hoorde immers bij zijn vakgebied. Hij woonde met vrouw en kind op een kleine bovenverdieping en kon wel wat extra inkomsten verdienen.” Aldus geschiedde. De hardcore Hermans-fan die de publicatie Erosie wil doornemen kan hier terecht.

Het zal niet zo heel lang meer duren of er verschijnt een uitputtende biografie over W.F. Hermans. Hoeveel Zaanstreek zal daar instaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *