Raadszaal

Ik word vandaag aangehaald in een Dagblad Zaanstreek-artikel over de raadszaal van Zaanstad. Het namenlint in die raadszaal, om precies te zijn. Misschien moet ik even toelichten waarom ik van mening ben, zoals de krant juist vaststelt, dat B&W ‘meerdere keren besluiten van de gemeenteraad heeft genegeerd omdat hen dat beter uitkwam’.

Laten we beginnen met die gloednieuwe raadszaal. Een paar jaar geleden kreeg de gemeenteraad een lijst voorgelegd met tientallen namen van verdienstelijke Zaankanters door de eeuwen heen. Een stuk of twintig van hen, geselecteerd door een commissie van wijze mannen en vrouwen, zou een plekje krijgen in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis. In een raadscommissie werd uitgebreid gesproken over de lijst en er zijn destijds nog twee namen aan toegevoegd, verzetsman Walraven van Hall en kunstenaar Frans Mars. Keurige procedure, zorgvuldige besluitvorming.

Deze week zegt B&W opeens niet te weten ‘of namen op de wand passen bij de uitstraling van de raadszaal’. Nu is er met die raadszaal van alles mis (nauwelijks plek voor de raadsleden, verouderde computerapparatuur, geen perstafel, weinig zitplaatsen voor het publiek, slecht functionerende microfoons), maar met die namenband is vanaf het begin rekening gehouden. Die prijkt daar dus, leeg en wit, en moet alleen nog ingevuld worden. Het verhaal over de uitstraling is een smoesje. 

Het probleem is dat B&W zich weinig gelegen laat liggen aan de gemeenteraad. Keer op keer. Voorbeelden? Voorbeelden! De raad gaf het college jaren geleden opdracht om een multicultureel festival op poten te zetten. Het kwam er nooit en verantwoording bleef ook achterwege. Het raadsbreed aangenomen idee van een Heldenpenning voor kinderen die een goede daad hadden verricht werd door B&W, na een eerdere toezegging, stilletjes opzij geschoven. Pas na ingrijpen door de raad kwam de penning er alsnog. Elk jaar opnieuw verordonneert de raad dat de kosten voor inhuur van externe krachten omlaag moeten. Elk jaar valt in de financiële verantwoording te lezen dat het weer niet is gelukt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Herinnert u  zich nog dat de bevolking van Zaanstad mocht kiezen uit drie gevelontwerpen voor het nieuwe gemeentehuis.  Duizenden mensen spraken hun voorkeur uit, het college liet een vierde ontwerp maken. Toegegeven, dat was een eerder college, maar het virus is blijkbaar uiterst besmettelijk.

College, laat nou effe die namen op de wand zetten…

De nieuwe raadszaal, met links en rechts een lege namenband

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *