VVD

In 1957 opende prins Bernhard, al dan niet tegen een stevige betaling -lees het nieuwe boek van Gerard Aalders- een nieuwe bedrijfshal van de Zaandamse Artillerie-Inrichtingen, het latere Eurometaal. Daarna werd het geruime tijd stil. Tot deze week. Eerst stapte de kleinzoon van Bernhard het voormalige Eurometaal-terrein op, met echtgenote Maxima aan zijn zij. En afgelopen zaterdag was het de beurt aan de landelijke VVD-top, onder wie minister-president Mark Rutte. Belangrijkste gast op het VVD-congres was de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Tawakkul Karman.

Dat de vredesprijswinnares zich naar een munitiefabriek moest begeven die tot tien jaar geleden produkten leverde waarmee haar voorouders konden worden bestookt was nogal wrang. Dat ze -getooid met een stevige hoofddoek- tientallen malen op de foto moest met lieden die de hoofddoek liever vandaag dan morgen uit het straatbeeld verbannen zien, lijkt me ook niet helemaal kosher. Maar dubieus is tevens de wijze waarop dit kabinet-Rutte omgaat met het Eurometaal-terrein. Zouden de bewindslieden hebben geweten dat ze de speeches van hun partijgenoten aanhoorden, gezeten op een stevige giflaag? Gif dat onder auspiciën van het ministerie van Defensie -eigenaar van het terrein sinds decennia- in de grond werd gestopt. Hetzelfde ministerie dat het vertikt om de bodem ter plaatse te saneren. Met als gevolg dat de tientallen monumentale panden op het daardoor onverkoopbare gebied  in hoog tempo wegrotten.

De notabelen wisten het vast niet. En anders zouden ze het niet willen weten.

Bernhard bij de Artillerie-Inrichtingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *