Weigerambtenaar

‘Weigerambtenaar’ is dus hèt woord van het jaar 2011. De 1400 bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal verkozen afgelopen weekend dit woord boven kandidaten als ‘plaszak’ en ‘wordfeud’.

In de Zaanstreek hebben we bij mijn weten geen ambtenaren die het vertikken om homo’s in de echt te verbinden. Gelukkig maar. Ik ken wel een Zaanse trouwlocatie waarvan de eigenaar homohuwelijken niet toestond. Dat is alweer een aantal jaren geleden, en het is op een pragmatische manier opgelost.

Afgelopen maand kwam ik in een archief een zin tegen uit een Duits politieverslag. Het betrof een rapport uit 1935. De zin, begin september opgeschreven door een anonieme agent: “Een groeiend aantal ambtenaren weigert huwelijken te sluiten tussen personen ‘van Duits bloed’ en joden.” Op 15 september van dat jaar legaliseerde Rijkskanselier Adolf Hitler dit eigenmachtige ambtelijke optreden. Hij zette zijn handtekening onder de Neurenberger rassenwetten. Artikel 1 daarvan luidde dat ‘huwelijken tussen joden en burgers van Duits en aanverwant bloed verboden zijn’.  

Het begrip weigerambtenaar is al heel oud.

 

0 gedachten over “Weigerambtenaar”

  1. Een weigerambtenaar volgt in zijn geval niet de wet maar zijn geweten. Jij kiest duidelijk voor de wet. Maar hoe kijk je dan aan tegen de asielzoeker die na tien jaar procederen en drie rechterlijke uitspraken dat hij toch het land uitmoet, dit verdomt te doen. Gaat dan plots het geweten voor de wet? Zo ja, is dan de asielzoeker de fascist? Godwinnen is zo 2000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *