Saturn

In 2010 was ik  voor het laatst mee met een rondleiding door Inverdan onder leiding van Sjoerd Soeters. De supervisor van de facelift voor het centrum van Zaandam adviseerde toen om even alle nieuwbouw te vergeten en te blik te richten op de zichtlijnen. Met de ogen gewend naar de Provincialeweg en de aan verandering onderhevige Gedempte Gracht werd duidelijk wat hij bedoelde. Ondanks de door Soeters voorgestane verdichting van het straatbeeld ontstond er overal zicht op markante plekken.

Afgelopen vrijdag was er weer een rondleiding, dit keer verzorgd door mijn politieke clubje ROSA en professioneel geleid door Maurene Kok. Nog duidelijker werd hoe de zichtlijnen beoogd waren. Staande op het nieuwe Stadhuisplein was er echter iets veranderd ten opzichte van 2010. Waar toen kon worden gekeken over de Gedempte Gracht, ontnam nu een enorm reclamebord van Saturn het zicht. In ruil voor de belofte een vestiging te openen in Zaandam had het mediaconcern geëist dat het de brug tegenover haar winkel zou mogen bekleden met -hoe kan het anders- het woord ‘Saturn’. Het resultaat: een vlek annex vloek in het straatbeeld en een aantasting van het architectonische hoogstandje dat Soeters en zijn collega’s in gedachten hadden.

Ik begreep ter plekke dat de totaal verpeste brug over de gracht onlangs in de gemeenteraad had geleid tot verwijten aan B&W. Dat lijkt me in dit geval onterecht. Al vele jaren geleden had de toenmalige wethouder Hans Luiten de raad toestemming gevraagd om deze, overigens ook door hem niet toegejuichte, ingreep in de architectuur toe te staan. Vrijwel de hele raad ging akkoord met de te vormen schandplek. Dat was dom, maar het getuigt van weinig historische kennis om daarover jaren later nog te jammeren. Eigen schuld, dikke bult.

Laten we hopen dat Saturn snel verdwijnt uit het hart van Zaandam. Van mij mogen ze hun reclamebord dan gratis meenemen.     

Eerst zou er een Mediamarkt-filiaal komen, vervolgens werd het dochter Saturn. De reclamebrug (zie boven) bleef echter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *